Hopp til innhold

Fra ugress til motemat - havresalget tar av

Havregrøt, havremel og havreboller, det dukker stadig opp nye havreprodukter. Og for havremøllene betyr det gode tider.

Havre

Havre i sin opprinnelige form, før den havner i boller over det ganske land i form av havregrøt. Møllene som foredler havren merker at flere vil ha kornsorten som opprinnelig ble regnet som både ugress og dyrefor.

Foto: Erik Waage

Den startet sin karriere som ugress på skandinaviske åkre, men har de siste årene nærmest blitt motemat. Siden 2005 har salget av havre i Norge økt med 100 prosent.

– Vi merker at det er en veldig økende etterspørsel etter havreprodukt, så havremøllene bør gjøre det greit nå for tida, sier Marianne Aareskjold.

Hun er kvalitetsansvarlig hos Stangeland Mølle i Sandnes, den eldste gjenlevende havremøllen i landet. For den lille familiebedriften ble 2012 et vendepunkt da de vant pris under Det norske måltid.

Det ga de distribusjon ut i dagligvarebutikkene, og i tillegg til at havregrøt har blitt mer populært over det ganske land, så har og hverdagen blitt litt tryggere.

– Det er ganske vanskelig for små produsenter på få produktene ut i butikkene, så at vi vant den prisen og fikk leverandøravtalen med Coop har gjort hverdagen vår mye enklere., sier Aareskjold.

– Å være møller en livsstil

Øyvind Aareskjold ved Stangeland mølle

– Å være møller er ikke en jobb, det er en livsstil, sier Øyvind Aareskjold.

Foto: Erik Waage

Sammen med faren Øyvind Aareskjold, som eier mølla, representerer hun fjerde og femte generasjon møller. Og spør du mølleeieren selv om havren er noe å satse på for du et lidenskapelig svar.

– Jeg koser meg hver dag, er du møller så er det ikke en jobb, det er en livsstil.

Og den livsstilen preger også frokostbordet,

– Mmmm … De er veldig gode, sier Aareskjold mens han henter ut en håndfull havregryn fra produksjonssystemet.

– Jeg spiser en bolle hver morgen for helsa.

Finn oppskrifter med havre på NRK Mat.

Mølle midt i byen

Det er han ikke alene om, blant annet bygdekvinnelaget har lenge jobbet for å få havren mer populær, og salget har økt. Norsk havreforening arrangerer nå mesterskap i havredyrking for å få mer blest om kornsorten.

Kornsorten var opprinnelig mest brukt til dyrefor, men helsegevinsten og større utvalg av produkter har gjort sitt for å øke populariteten hos den tobente delen av befolkningen.

Da NRK besøkte Stangeland mølle kom 60 tonn havre direkte fra kornåkrene i Hedmark til mølla i Sandnes sentrum. Og med slike mengder, og økende etterspørsel er det et spørsmål hvor lenge man kan ha ei mølle midt i byen.

– Ikke godt å si hvor lenge vi blir, Sandnes er jo i en veldig utvikling. Men vi har kjøpt tomt på Skurve [industriområde i nærheten, journ.anm.], og i første rekke blir det nok lager der, så får mølla komme når vi føler tiden er moden og trafikken gjør det vanskelig å være her lenger, sier mølleeier Aareskjold.

Suksess for Norges eldste mølle på Sandnes