Hopp til innhold

Robin kjøpte sitt eget sagbruk – sparer tusenvis av kroner

Skyhøye trelastpriser gjør at skogeiere over hele landet sager tømmeret sitt selv, framfor å kjøpe materialer i butikken.

Robin Estil Jacobsen med mobilt sagbruk

SAGER SELV: Bonden Robin Estil Jacobsen i Grong sparer mange tusen kroner på å sage materialene sine selv, når han skal restaurere både hus og fjøs på gården sin.

Foto: Espen Sandmo / NRK

På gården i Grong går den nyinnkjøpte saga nesten dagen lang. Gårdbruker Robin Estil Jacobsen skal pusse opp både bolighuset og fjøset på Tømmerås. Og da lager han materialene sine selv, med tømmer fra egen skog.

– Egentlig hadde jeg ikke tid til å sage materialene. Men da prisene økte så mye, var det et spark i baken til å skaffe meg sag og få til noe selv, forteller Jacobsen til NRK.

Solgt dobbelt så mange sager

Det siste året har prisene på enkelte typer trelast mer enn doblet seg.

Tall fra SSB viser at prisen på trelast i gjennomsnitt har økt med 65 prosent fra juli i fjor til juli i år. Mange skogeiere har derfor gjort som bonden i Grong, og kjøpt seg eget sagbruk.

Arve Stenstad med mobilt sagbruk

SELGER MYE: Daglig leder Arve Stenstad i firmaet Norlog har aldri solgt så mange mobile sagbruk som i år.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

– Interessen for å kjøpe sagbruk er veldig bra. Skogen har jo fått en renessanse, og med dagens materialpriser har salget tatt av, sier Arve Stenstad, som er daglig leder i firmaet Norlog på Røra i Inderøy kommune.

– Vi har solgt sagbruk gjennom 20 år rundt om i hele landet. I år har vi solgt dobbelt så mange sager som vi normalt sett gjør.

Årsaken til de skyhøye materialprisene i Norge skyldes et internasjonalt trelastmarked i ubalanse.

– Etterspørselen etter trelast har over en lengre periode vært vesentlig høyere enn tilbudet. Det har resultert i lave lagre, og kraftige prisoppganger. I tillegg har et billeangrep gjort selve tilgangen på tømmer vanskelig,opplyser kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop Norge, som selger mye trelast over hele landet.

Robin Estil Jacobsen med mobilt sagbruk

GODT FORNØYD: Robin Estil Jacobsen tror mange skogeiere vil kjøpe seg egne sagbruk i tida framover. I alle fall så lenge materialprisene er så høye som nå.

Foto: Espen Sandmo / NRK

– Barkebiller i Canada har redusert uttaket av tømmer. USA har derfor i større grad måtte importere tømmer fra Europa, fremfor Canada som de normalt sett importerer fra. Dette fører til ytterligere press på markedet, og har vært med på å drive opp prisen tidligere i år.

– Men gladnyheten til alle som kjøper materialer i butikk, er at vi tror prisene stabiliserer seg. Det er godt nytt for alle de som enten skal bygge, eller pusse opp i tiden som kommer. I tillegg vil tilgangen på varer også normalisere seg, understreker Kristiansen i Coop Norge.

Direktør Sverre Quale i byggvarekjeden Byggern innrømmer at de merker de høye trelastprisene på salget.

​– Vi ser nå at volumet til forbrukeren har stoppet opp, mens proffene er «tvunget» til å handle for å ferdigstille sine oppdrag. Flere kjeder har nå satt ned prisen på de mest solgte varer av impregnerte materialer, og selger nå under kostpris. Mye kan tyde på at balansen globalt begynner å falle på plass, men vi vil se hvordan dette slår ut først i løpet av oktober, opplyser Quale til NRK.

– Utnytter ikke situasjonen

Direktør Heidi Finstad i Treindustriens Landsforening avviser at produsentene utnytter situasjonen.

– Vi vil være bærekraftige og tenke langsiktig. Derfor har man prioritert de norske kundene. Eksporten har faktisk gått ned selv om etterspørselen der ute er stor. Så det er ikke snakk om å utnytte situasjonen, sa hun til NRK tidligere i sommer.

Finstad mener norske sagbruk har drevet lenge med små marginer. Derfor er det et stort behov for å investere i nytt utstyr. De økte inntektene brukes blant annet til slike investeringer.

Vil leie ut sagbruket sitt

Robin Estil Jacobsen i Grong mener han vil tjene inn sagbruket til 140.000 kroner, bare ved å lage egne materialer til oppussingen av bolighuset sitt.

– I tillegg skal jeg etter hvert også pusse opp fjøset på gården med egne materialer. Du sparer derfor noen tusenlapper hver eneste dag som saga går. Jeg vet at veldig mange skogeiere gjør som meg, og kjøper egen sag. Jeg har også fått spørsmål om å selge materialer privat, men det har jeg ikke tid til. Men saga tenker jeg å leie ut på sikt, sier Jacobsen.

Robin Estil Jacobsen med mobilt sagbruk

ENKEL Å BRUKE: Den nye saga er enkelt å bruke, og resultatet blir bra, mener Robin Estil Jacobsen.

Foto: Espen Sandmo / NRK

Gårdssaga er tilbake

Tidligere var det sager på nesten hvert eneste gårdsbruk i Norge. Bøndene produserte derfor stort sett alt av materialer selv. Nå ser det ut til at gårdssaga er på vei tilbake. I en mer moderne utgave.

– Å kjøpe seg sag, er den beste investeringen du kan gjøre på en gård. Tømmerprisene er fortsatt lave, og derfor er det lønnsomt å sage tømmeret selv. Framfor å levere fra seg skogen, og kjøpe ferdige materialer i en trelastbutikk, sier Arve Stenstad.