Skuffelsen var stor da brevet fra Trøndelag politidistrikt kom: Saken om katten Adonis er henlagt.
– Det gikk veldig, veldig fort. Dessverre er det vanlig at dyrevernssaker blir henlagt i Norge, uten noe spesiell etterforskning, sier Tina Strandheim.
Hun er grunnlegger av Potespor i hjertet, en ideell organisasjon som tok til seg katten Adonis i vår.
Katten var tydelig skadet, og røntgen viste at han hadde 31 hagl i kroppen.
Han hadde blitt skutt. Kanskje en gang, kanskje flere. Katten har vandret rundt slik lenge før noen tok hånd om ham – trolig i minst fem år.
27.000 kroner i dusør
Strandheim hadde håpet politiet ville gjøre mer for å komme til bunns i saken. Politiet på sin side sier at den var altfor utfordrende å etterforske.
– Saken er henlagt på grunn av manglende opplysninger om gjerningspersonen. Politiet er avhengig av informasjon fra publikum for å komme noen vei her, skriver politiadvokat Amund Sand i en e-post.
Politiet i Namdalen jobbet med saken i samråd med dyrepolitiet i Trondheim.
Ifølge Sand er det samme krav til etterforskning hos lokalt politi som hos dyrepolitiet:
– Lokal etterforskning velges når dette er hensiktsmessig, og har ingenting med prioritering å gjøre.
Potespor i hjertet har ikke gitt opp, selv om politiet har det. Nå har organisasjonen lovet dusør til den som kan fortelle hvem som har skutt katten.
– Vi startet med å love 5000 kroner – det kunne vi ta oss råd til. Så tok flere lesere kontakt og ville bidra med penger. Nå er dusøren 27.000 kroner, og du skal ikke se bort fra at den blir større, sier Strandheim.
Tror Adonis har bidratt til økt kunnskap
Samtidig erkjenner hun at de kanskje aldri finner gjerningspersonen.
Hun synes det er sårt, men tror mange har fått ny lærdom av historien om Adonis. Både når det gjelder human avliving og varsling om dyr i nød.
– Vi kommer til å fortsette å sette lys på saken. Så klart i håp om å finne den skyldige, men også for å belyse problemet ved de skadelige holdningene mange har til katter. Én av våre viktige arbeidsområder er å øke kattens status i samfunnet, og folkets kunnskap.
Adonis hadde altså trolig vært skadet i minst fem år før en kvinne varslet Potespor i hjertet.
Dersom flere hadde visst hvilke plikter de har, ville saken enklere blitt oppklart, mener Strandheim.
Hva skal du gjøre når du ser et dyr som lider?
Ifølge Dyrevelferdsloven har dyr egenverdi uavhengig av nytteverdien de har for mennesker.
«Dyr skal behandles godt og beskyttes mot fare for unødige påkjenninger og belastninger», heter det i loven.
- Hvis du treffer på et skadet, sykt eller hjelpeløst dyr, skal du hjelpe dyret. Det innebærer at du umiddelbart skal kontakte eier, veterinær eller politi.
- Mistenker du at et dyr er utsatt for mishandling eller alvorlig svikt, skal du snarest varsle politiet eller Mattilsynet. Dette gjelder også for ville og forvillede dyr.
- Avliving av dyr skal skje på en dyrevelferdsmessig forsvarlig måte. Det betyr blant annet at alle dyr skal bedøves først. Kravet gjelder ikke hvis dyret avlives med en metode som garanterer umiddelbart bevissthetstap.
- Du skal påse at dyret er dødt etter avliving.
Tryggere på mennesker
Planen er at Adonis skal matches med en familie etter hvert. Inntil han blir friskere og tryggere, bor han hos Nina Lien Birkeland fra Potespor i hjertet.
– Adonis trives godt med det trygge livet inne i varmen. Han har trukket noen tenner, og virker fornøyd nå. Jeg får lov til å stryke ham mer og mer på kinnet og hodet, forklarer hun.