Elev føler seg terrormistenkt av skolen

En 19-årig skoleelev med innvandrerbakgrunn føler seg mistenkeliggjort av Verdal videregående skole, og mener de sendte politiet en bekymringsmelding på grunnlag av en diskusjon om Al Qaida i en samfunnsfagtime.

Verdal videregående skole

Rektor ved Verdal videregående skole, Harald Morten Steen, sier de oftest har et godt grunnlag før de sender bekymringsmelding til politi eller barnevern.

Foto: Verdal vgs.

Rektor ved Verdal videregående, Harald Morten Steen, vil overfor NRK ikke kommentere detaljer i saken, men sier de bare har tenkt på guttens beste.

Ifølge 19-åringen startet det hele med en samfunnsfagtime på skolen, hvor de diskuterte politikk og terrornettverket Al Qaida.

– Læreren sa at Al Qaida var terrorister, og jeg påpekte da at Amerika tidligere hadde støttet Al Qaida for å få Sovjetunionen ut av Afghanistan. Jeg viste til at det står i historien at det er slik, sier 19-åringen, som vil være anonym, til Innherreds Folkeblad Verdalingen.

Noen dager senere får familien en telefon fra politiet som sier skolen har sendt en bekymringsmelding om sønnen.

Tar avstand fra terror

Også 19-åringen ble oppringt av politiet, som skal ha fått melding om at han støttet IS og Al Qaida og at han hadde farlige tanker.

– Jeg blir bekymret, og synes det er urettferdig. Skolen ringer politiet på grunn av en diskusjon der jeg har sagt min mening. Jeg føler meg mistenkt for å støtte terrorgrupper. Jeg støtter ikke IS og Al Qaida. De dreper sivile folk. Hvordan kan jeg like dem? sier han til avisa.

19-åringens bror reagerer også sterkt på saken, og sier han er redd broren vil føle seg utrygg på skolen. Fordi politiet ble koblet inn, er familien dessuten redde for at saken vil gi konsekvenser for gutten.

LES: Forsker vil ha mer islam i skolen

– Vi ville bare hjelpe

– At han sier han føler seg terrormistenkt får stå for hans egen regning. Vi er bare bekymret over det vi har opplevd på skolen, derfor sendte vi en melding til politiet. Vi mener det er til det beste for ungdommen og vil bare hjelpe, sier rektor ved Verdal videregående skole, Harald Morten Steen, til NRK.

Han vil ikke kommentere denne saken ut over at de har gjort dette i beste mening.

– Finner andre etater ut at det likevel ikke er grunn til bekymring, er det flott at dette blir avklart.

19-åringen er kritisk til at han ikke ble kontaktet før skolen meldte politiet. Steen sier at dette er noe de kan, men ikke må, gjøre.

– Det er ikke alltid vi får tak i eleven eller foresatte, men vi prøver. Det gjorde vi også i denne saken.

Innkalte familien til møte

Tirsdag denne uka innkalte skolen familien til en samtale om saken. Rektor vil imidlertid ikke kommentere hva som ble sagt, men sier 19-åringen vil bli fulgt opp av skolen når det er behov for det.

– Synes du skolen har håndtert denne saken på en god måte?

– Under forutsetningene synes jeg det. Vi kunne kanskje jobbet mer med å få tak i eleven først, men på den annen side er det ikke sikkert det ville forandret på vår beslutning om å sende bekymringsmelding. Det kan være vi har et godt grunnlag når vi melder bekymringer til barnevern eller politi, sier rektor Steen.

LES: Muslimsk ungdom opprørte over terrorstøtte