Hopp til innhold

Stor skogbrann i Steinkjer – antent som følge av skytetrening

Brannen oppstod ved et av Forsvarets skytefelt, og faren for blindgjengere har gjort det farlig for brannvesenet å ta seg inn i området.

Skogbrann i Steinkjer, 2. juni 2021

SKOGBRANN: Et område på flere hundre meter i bredden stod i brann onsdag ettermiddag.

Foto: @SkogbrannHeli / SKJERMDUMP TWITTER 02.06.21 kl. 17.15

Brannvesenet fikk melding om brannen i 15-tiden onsdag ettermiddag.

Et stort lyng- og skogområde på flere hundre meter i bredden, stod i brann. Ifølge brannvesenet har om lag 25 mål blitt svidd av.

Brannen oppstod ved Forsvarets skytefelt på Giskåsen i Ogndal, og ifølge politiet har dette skjedd i forbindelse med en skyteøvelse med kanon onsdag ettermiddag.

– I forbindelse med skyting av sporlysammunisjon, er det slått av en sporlysenhet, som så har antent terrenget, sier innsatsleder Per Henrik Bykvist til NRKs reporter på stedet.

Det er både varmt og tørt i området, og det var flere tilløp til brann i løpet av dagen, forteller øvingsleder Øyan ved Heimevernets våpenskole til Trønder-Avisa.

– Vi hadde kontroll, men med de vindforholdene som er her nå mistet vi fort kontrollen, sier han.

SKYTEFELT: Brannen oppstod ved et stort område ved Giskås skytefelt.

Ikke trygt for bakkemannskap

Fordi det kan ligge igjen forsvarsmateriell og befinne seg blindgjengere i området, har det vært en utfordring for brannvesenet å ta seg inn.

– Det har ikke vært trygt for mannskap å bevege seg i området, og det var derfor det ble rekvirert helikopter, opplyser operasjonsleder hos politiet Ole Petter Hollingen.

Etter tre og en halv time begynte de å få kontroll på brannen, takket være at helikopteret hadde klart å begrense brannen og slukke området som var ømfintlig.

Da fikk også bakkemannskaper omsider lov til å gå inn i området. Forsterkninger fra Sivilforsvaret ble sendt inn til fots.

Se bildene fra slukningsarbeidet.

Her har de blant annet lagt ut slanger i terrenget.

– De skal sørge for at hele terrenget blir dynket, og at det ikke blir mer fare for videre brann, sier innsatsleder Per Henrik Bykvist.

Knusktørt

Kl. 19.44 ble det meldt om full kontroll på brannen, men likevel må området overvåkes i løpet av kvelden og natta.

– Det er knusktørt i området, og det skal bare små glør til for at det blusser opp igjen, sier operasjonsleder Ole Petter Hollingen.

En drone med varmesøkende funksjon er hentet inn fra Trondheim for å bistå i arbeidet for å få oversikt over brannområdet.

Nærmeste bebyggelse er imidlertid langt unna brannen, og det har ikke vært fare for liv og helse.

Helikopter slukker skogbrann i Steinkjer, 2. juni 2021

HELIKOPTER: Brannvesenet var nødt til å rekvirere hjelp til slukningsarbeid fra lufta.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

Siste fra Trøndelag