Skjøt bjørn - slipper straff

Fem jegere som skulle jakte grevling i Grong skjøt en bjørn. Jegeren som skjøt ble etterforsket, men nå er saken henlagt.

Bjørn skutt i Tømmerås. hos Veterinærinst.
Foto: Ole Petter Klepp / NRK

Politiet har nå henlagt saken mot en jeger som felte en bjørn i Grong i fjor sommer. Det var natt til 2. juli i fjor at et jaktlag skulle på grevlingjakt. Jaktlaget hadde også tillatelse til å felle jerv, men før natta var over lå en bjørn død i bakken.

Skutt i nødverge

En ung hannbjørn ble skutt mens den jaget en saueflokk på Tømmeråsfjellet. Etterforskninga har vist at jegeren som felte dyret har forklart seg rett, og dermed fulgt viltloven. Leder i Nord-Trøndelag Bondelag Jon Trøite er glad for henleggelsen. Det er også leder  i Naturvernforbundet i Nord-Trøndelag.

- Henleggelse av denne saken ser jeg som uproblematisk sier leder Per Flatberg.

Ny nødvergeparagraf under arbeid

Bjørn er et freda rovdyr, men på å forholdsvis kort tid er to slike saker nå henlagt i Nord-Trøndelag. Naturvernene mener det viser at nødvergeparagrafen i viltloven fungerer og kan beholdes slik den er nå. Men bondelaget vil ha en oppmykning til tross for at vi har hatt to saker som viser at det er mulig å skyte freda rovdyr i nødverge.

- Vi forventer at den nye nødvergeparagrafen som nå er under revisjon blir bedre for oss som driver med husdyr, sier bondelagsleder Jon Trøite.