Hopp til innhold

Her soler Aladdin seg frisk

NORD-TRØNDELAG (NRK): Solarium, tredemølle og akupunktur er ikke bare for oss mennesker. Også hester nyter godt av spabehandling.

Hesteterapi

Hesten Aladdin storkoser seg under de varme infrarøde strålene i solariet. Varmen myker opp musklene hans og gjør han klar til en treningsøkt.

Foto: Hilde Crone Leinebø / NRK

– Nå har han skrittet en stund, så nå skal han få lov til å trave litt. Så da kjører vi opp tempoet.

Equiterapeut Marit Sæther følger nøye med mens hesten Aladdin traver av gårde i 15 kilometer i timen på en tredemølle.

Marit Sæther har nettopp åpnet klinikken for skadde hester på en liten gård utenfor Stjørdal i Nord- Trøndelag, skriver Nationen.

– Jeg har alltid drømt om å ha et lite småbruk og skape en liten bedrift, så det er veldig artig å ha klart det målet, sier hun til NRK.

Når hesten løper på tredemølle slipper man å løpe ved siden av for å se hvor skaden ligger.

Eneste klinikk for equiterapi i Norge

I Norge finnes det rundt 50 utdannede equiterapeuter, men det er kun 20 som driver med det aktivt. Sæther er den eneste i landet som har en egen klinikk for equiterapi.

Equiterapi betyr behandling av hest. En equiterapeut driver med forebyggende og rehabiliterende behandling. Hvis en hest er halt, må den først undersøkes av en veterinær før en equiterapeut kan behandle den.

I dag finnes det ikke en egen utdannelse innen equiterapi i Norge, så mange reiser til utlandet for å studere der. Sæther har tatt sin utdannelse ved Svensk Hästterapeut Utbildning i Katrineholm i Sverige.

  • Hør hvordan hestene reagerer på solarium og tredemølle i Norgesglasset:

Blir knadd hos kiropraktor og stukket med nåler

Sæther går inn i stallen og viser frem boksene som hestene bor imens de er hos henne.

– Her har vi hester som skal på rehabilitering, og de kan være her fra en uke til seks måneder. Så har vi også vanlige hester som skal ha equibehandling som bor langt unna og er her i et par uker.

Hos Sæther får hestene tilbud om alt fra solarium, tredemølle, akupunktur, magnetterapi, laserterapi og kiropraktikk.

– Det kan smelle litt hos hester også når de er hos kiropraktoren, særlig i halsen, bekkenet og knærne. De er ikke alltid like glad i det, spesielt hvis det er nerver i klem, men det går som regel bra. De skjønner at vi prøver å hjelpe dem.

Tett samarbeid med veterinær

Sæther har en ansatt på klinikken som hjelper henne, men når hestene skal behandles for skader eller sykdom gjøres dette ofte i samarbeid med en veterinær.

– Da kan vi for eksempel kjøre hesten på tredemølla og se hvordan den setter beina sine, i istedenfor å løpe etter dem ute. Samtidig kan vi også bruke hurtighetskamera for å få et veldig godt inntrykk av hvordan de plassere føttene sine.

Tror på alternativ behandling

Jomar Blekkan

Travkusk og trener, Jomar Blekkan, har ikke brukt equiterapi, men tror likevel det kan ha noe for seg.

Foto: Kari Tvilde Nygard / NRK

Travkuskene Jomar Blekkan og Bjørn Garberg har hørt om equiterapi, men de har ikke brukt tilbudet selv.

– Nei, jeg har veterinærer på stallen, og bruker stort sett dem hvis det er noe. Det dukker stadig opp nye ting, og så forsvinner det igjen, sier Blekkan til NRK.

Han er likevel ikke negativ til alternativ behandling av hester.

– Nei da, vi har noen alternative behandlere i stallen, og de bruker blant annet akupunktur som kan virke forebyggende for musklene til hestene.

For Garberg handler det mer om avstand. Han har til nå bare hørt om tilbudet på Østlandet, og det blir for langt å reise.

– Derfor har jeg stort sett gjort det selv, men jeg synes absolutt at slik alternativ opptrening kan være et pluss. De har jo sikkert mye mer kompetanse og kan legge bedre til rette enn det jeg kan.

Ønsker seg solarium selv

Garberg har ordnet seg en tredemølle til hestene hjemme på gården på Kvål, men han ønsker seg også et solarium.

– Ja. Det kunne jeg godt tenkt meg. Jeg merker på dyrene at de trives når de får varme og jeg tror det kunne bidra til å skape noe positivt.

Likevel er han mest opptatt av kompetansen hos dem som driver med hesteterapi, fremfor fancy utstyr.

Hestesolarium

Aladdin bøyer hodet og smatter i ren nytelse når han får være i solariet.

Foto: Hilde Crone Leinebø / NRK

– Det er det aller viktigste. Mange hesteeiere vil nok sette pris på en slik plass, men vi er nødt til å vite at det blir gjort ordentlig. Det er mye viktigere enn tredemøllen.

Nyter varmen i solariet

Tilbake på gården utenfor Stjørdal blir Aladdin blir ført inn i solariet. Han skal gjennom en treningsøkt på tredemølla og da er det viktig å varme opp først.

– Solarium er veldig fint for muskulaturen til hestene. Han her har vært mye plaget med ryggen sin og hatt smerter i beina, så det er veldig godt for ham å stå under sola og myke opp musklene.

Man blir ikke brun av hestesolarium, men Aladdin viser tydelig at han nyter varmen fra de infrarøde strålene.

– Man kan ofte se at hestene begynner å tygge, smatte og gjespe i solariet. Varmen frigjør endorfiner og hestene kjenner at det er godt, forklarer Sæther.