Simulator lar deg svømme med laksen

Har du lurt på hvordan det er å hoppe uti en laksemerd og se fisken svømme rundt deg? Nå gjør et nytt program utviklet ved NTNU det mulig.

Laksesimulator

Nå kan du svømme med oppdrettslaksen, selv om du ikke har noen planer om å ta på hverken dykkerutstyr eller å bli våt.

Foto: Illustrasjon/NTNU / NTNU

I akvasimulatoren kan du besøke et oppdrettsanlegg, dykke med fisken og kjøre rundt i båt for å inspisere anlegget.

– Kanskje denne teknologien kan bidra til at flere barn og unge viser interesse for havbruk, sier førsteamanuensis Ekaterina Prasolova-Førland ved Fakultet for samfunnsvitenskap og teknologiledelse til Gemini.no.

Simulatoren er utviklet i samarbeid med Måsøval fiskeoppdrett på Frøya i Sør-Trøndelag.

Bruker kunstig virkelighet

Programmet tar i bruk 3D-brillen Oculus Rift. Brillene lar brukeren ta steget helt inn i 3D-verdener og gjør det mulig å se seg rundt bare ved å snu på hodet. For å utføre ulike handlinger bruker du en kontroll av typen du er vant med fra ulike tv-spill.

Ekaterina

Ekaterina Prasolova-Førland.

Foto: NTNU / NTNU

Lakseoppdrettssimulatoren ble presentert under Ocean Week i Trondheim i begynnelsen av mai.

– Vi har også demonstrert simulatoren under NTNU Åpen dag, Turistkontoret, Vitensenteret og Laksefestivalen på Frøya, og har fått veldig mange positive tilbakemeldinger, sier Prasolova-Førland.

Ekaterina Prasolova-Førland og masterstudenter hun veileder ved NTNU jobber med flere simulatorer. De har allerede utviklet et program som gjør det mulig for akuttsykepleiere å trene med forskjellige utfordringer de møter i jobben.

LES: Simulerer to års reise til Mars

Skal skape interesse

I løpet av den siste uken har en representant fra Måsøval fiskeoppdrett AS presentert simulatoren for barn og unge på Frøya.

Det har vært en stor suksess, og tilbakemeldingene fra de unge er viktig med tanke på en videre utvikling av simulatoren.

– Vi jobber med å etablere et visningssenter på Frøya og har ambisjoner om å utvikle Norges første havbrukssimulator for oppdrettsproduksjon, sier Monicha Seternes, som er Miljø- og utviklingsleder hos Måsøval til Gemini.