Jobber på spreng for å bryte isproppen i Driva

38 evakuerte i Oppdal får ikke flytte hjem igjen, på grunn av isproppen i Driva. Vannet stiger fortsatt, men nå settes graving i gang for å lede vannet vekk.

Gravemaskin prøver å bryte opp isproppen i Driva.

Flere dumpere og ei gravemaskin har nå gravd frem en vei slik at gravemaskinen har kommet frem til proppen. Den skal forsøke og bryte opp demningen for å lede vannet vekk. Målet er å svekke vannstanden ytterligere.

Setter inn gravemaskiner på isdemningen i Driva – evakuerte får ikke flytte hjem

BYGGER ANLEGGSVEI: Planen er å bryte opp demningen med en gravemaskin.

Foto: Morten Andersen / NRK

Prøver å redusere vannstanden

Et snøras har gått fra fjellsiden ved Skardbekken og ført til isproppen. Skredekspert har tidligere i dag vurdert om det er trygt å begynne og grave i demningen.

– Målet er å få redusert vannstanden med en meter, sier innsatsleder i politiet, Geir Stenkløv.

Politiet har tidligere formidlet at de 38 personene som er blitt evakuert skal være det frem til fredag, men at de skal vurdere situasjonen på nytt etter proppen brytes.

– Utfordringen er at vi ikke vet hvordan gravearbeidet påvirker proppen. Det kan bli lettere å si når folk kan flytte hjem etter den er fjernet, sier Stenkløv.

Det settes i gang graving på isdemningen i Driva, for å lede vannet vekk

SE VIDEO: Det settes nå inn gravemaskiner på isdemningen i elva Driva, for å lede vannet vekk. Demningen oppsto etter et snøras, og vannstanden på oversiden har steget siden.

Kontroll på situasjonen

Daglig leder Jon Suleng i Palmer Gotheim Skiferbrudd forteller at det nå er grønt lys for å ta hull på proppen.

– Det har vært en utfordring å få gravemaskinen ned dit, for vi ønsket egentlig å starte gravingen i går. Men nå har vi endelig fått laget vei ned til kanten på raset. Så skal vi rigge opp noe lys, også forsiktig lage ei grøft i demnigen, sier Suleng.

Han mener de nå har kontroll på situasjonen.

– Vi har nå kontroll, og tror vannet kommer til å rennet nedover der vi ønsker. Vi får se hva som skjer etter vi har gravd første grøft.

Evakuert

38 innbyggere ble evakuert tirsdag kveld fordi NVE er usikker på hvordan vannet vil oppføre seg. Hvis proppen sprekker, kan dette føre til en betydelig økning i vannstanden i elva.

Både Oppdal og Sunndal kommune har satt krisestab.

– Vi forsøker å ta vare på dem som er berørt, både innbyggere i Drivdalen og bedriften Minera skifer er sterkt berørt, sier ordfører i Oppdal, Kirsti Welander.

De 50 ansatte i bedriften ble sendt hjem tirsdag. Fabrikken ligger tett inntil elveløpet.

Undersøker området ved demningen i Driva

UNDERSØKELSER: Blant andre politi og NVE er onsdag på stedet og undersøker demningen.

Foto: Morten Andersen / NRK

– Dette er ille

Daglig leder Jon Suleng i Palmer Gotheim Skiferbrudd sier vannet i elva vanligvis er tre til fire meter lavere enn nå.

– Jeg synes dette er ille. Det stopper opp nedover i dalen. Minera skifer har alle hjemme i dag bortsett fra dem som jobber i fjellet. For oss er ikke dramatikken størst. Det ser ut som det går tapt verdier i noen brakker, sier Suleng.

Undersøker demningen i Driva
Foto: Morten Andersen / NRK
Laster kart, vennligst vent...

Geologer i NVE følger situasjonen i elva Driva etter at det har gått et snøras i elva.