Flere i Oppdal blir evakuert på grunn av flomfare

Kommunen har satt i gang evakuering av flere husstander i nærheten av elva Driva i Oppdal. Totalt 38 personer er berørt.

Evakuerte Oppdal

BLE EVAKUERT: Elisabeth og Kenneth Dalhaug er blant de evakuerte. De har blitt innlosjert på hotell sammen med deres fireårige sønn.

Foto: Morten Andersen / NRK

Vannet fortsetter stadig å stige i Driva på grunn av et snøras som demmer opp elva.

Etter råd fra NVE har kommunen og politiet satt i gang en evakuering i et begrenset område i Oppdal.

Lensmannen sto plutselig på døren

Kenneth og Elisabeth Dalhaug er blant de evakuerte. De har blitt innlosjert på Quality Hotel Skifer i Oppdal sentrum, sammen med deres fireårige sønn. Evakueringen kom veldig overraskende på dem, plutselig sto lensmannen på døren.

– Jeg ble litt satt ut først. De spurte om vi hadde noen venner å dra til, sier Elisabeth til NRK.

– Vår lille fireåring ville jo gjerne se ferdig barne-tv. Men vi måtte bare høre etter og dra hit til sentrum og hotellet, sier Kenneth.

– Vi har fått beskjed om å holde oss i ro her til i morgen. Først da vil det bli bestemt om hva som skal gjøres med demningen, sier Elisabeth.

Totalt 38 personer er evakuert

Ordfører i Oppdal, Kirsti Welander (Ap)

Ordfører i Oppdal, Kirsti Welander (Ap).

Foto: Ole Petter Klepp / NRK

– Politiet jobber nå med å hente ut kart over området. Så vil alle som skal evakueres etter hvert bli kontaktet av politiet, sier ordfører i Oppdal kommune, Kirsti Welander (Ap) til NRK.

Begrunnelsen er at NVE er usikker på hvordan vannet vil oppføre seg utover natten. NVE vil ikke foreta seg noen ting før tidligst i morgen tidlig.

Ordføreren opplyser til NRK om at det er snakk om opptil 50 personer som vil bli evakuert, nord for raset og demningen. Det er satt krisestab i Oppdal kommune, der er også politiet på plass.

– De evakuerte personene som ikke har venner eller familie å dra til, vil bli tilbudt overnatting ved Quality Hotel Skifer i Oppdal sentrum, sier Welander til NRK.

Laster Twitter-innhold

Slik ser deler av Driva ut etter at det gikk et snøras tidligere.

Ansatte måtte evakueres tidligere i dag

Tidligere i dag ble rundt 50 ansatte ved bedriften Minera skifer evakuert, siden de holder til rundt én kilometer nedenfor demningen, opplyser politiet.

– Vi har en campingplass litt lenger ned ved elva. Vi har forsikret oss om at det ikke er folk der. Det bruker ikke være det vinterstid, sier politiførstebetjent Per Christiansen ved Oppdal lensmannskontor til NRK.

– Vi har en stor demning med mye vann sør for demningen. Situasjonen er foreløpig litt uavklart. Nivåforskjellen mellom vannstanden nord og sør for demningen der raset har gått, er anslagsvis 15 meter. Vannet har begynt å gå innover skog og noen jorder her, sier Christiansen til NRK.

– Hva er status for E6 og Dovrebanen?

– Det er ikke noen fare for E6, den ligger greit til. Jernbanen har egne folk, som kontrollerer området, sier Christiansen til NRK.

Undersøker demningen i Driva
Foto: Morten Andersen / NRK

NVE gjør undersøkelser

Snøraset har gått i området ved Skardbekken og ført til at elva demmes opp.

NVE er på stedet og undersøker. De gjør løpende vurderinger om hva som skal gjøres med demningen, hvis situasjonen ikke løser seg selv.

– Vi kommer til å vurdere om vi skal bruke maskin. Sprenging er ikke aktuelt. Vi har ikke lyst til at vannet skal tømmes plutselig, sier ingeniør Priska Hiller i NVE til NRK.

– Er det stor fare for en flodbølge?

– Vi anser det som lite sannsynlig. Det er mer vanlig at vannet spiser seg et hull som blir større og større, sier Hiller.

Sunndal kommune har også satt kriseberedskap, melder avisa Driva. Dersom demningen brister kan det få konsekvenser langs elva nedover Sunndal.