Seil for livet

Seilasen som går fra fra Spania til Steinkjer startet i Aguadulce øst for Malaga 1. mars. Idag kom de til Torrevieja.

"Seil for livet" ved kai i Cartagena
Foto: Thor Riseth

Seil for livet er et svært spesielt prosjekt.

Kreftsyke Thor Bulling fra Steinkjer har kjøpt seg en motorseiler i Spania. Denne skal seiles hjem til Steinkjer og mannskapet som er med er stort sett andre kreftsyke menn.

Turen går fra Spanias solkyst og oppover mot Frankrike.

Denne biten er beregnet til å ta rundt tre uker med dagsetapper på ca 25- 30 sjømil. Med god bør ligger det an til noe lengre dagsetapper en dette.

Første etappe fra Aguadulce ved Almeria og rundt Cabo da Gata var på 25 sjømil og gikk unna på cirka fem timer. Førsteetappen gikk i sjø med tunge dønninger og fem timer var nok for ett heller utrent mannskap. Tung sjø og mye rulling sliter på mannskapet og det var godt å ankre opp i forholdsvis rolig bukt mens man ventet på ny en dag.

Ambulerende mannskap

Asgeir Vist er med i "Seil for livet"
Foto: Thor Riseth

Med på den første etappen er tre kreftsyke menn. Skipper Thor Bulling, navigatør Lasse Pettersen og stuert Asgeir Vist. I tillegg er Kjell Urdshals med som maskinist og Thor Riseth som journalist og webansvarlig. Denne etappen går fra start og til Barcelona hvor to til tre av mannskapene reiser hjem. Mannskapsskifte vil skje i Séte vest for Marseilles hvor båten skal gå inn i kanalene og elvene. Disse skal følges helt opp til Belgia, Nederland og til Kiel i Tyskland.

På båten er det alltid to faste i staben. Skipper Thor Bulling og maskinist Kjell Urdshals skal føre båten helt fram til endestasjonen på Steinkjer.

Navigatøren Lasse er pensjonert flyger i Braathens er et funn som navigatør. Han regner ut dagsetapper og bruker passeren på sjøkartet. Hans beregninger har fungert helt utmerket og stemte godt med framdrifta og tidsforbruket. Lasse har tatt i bruk GPS-utstyret om bord og lærer de andre å bruke dette.

 

Thor Bulling heiser seilet
Foto: Thor Riseth

Utstyr virket ikke

Annet navigasjonsutstyr som ble levert av et Steinkjer-firma har man så langt ikke fått til å bruke. Det ble innkjøpt både radar og kartplotter i kombinasjon, men i denne leveransen manglet både braketter for innfesting av antenner og korrekte monteringsanvisninger. Dette var svært ubeleilig. Søndag ble båten liggende svært lenge på vent på grunn av dårlig sikt i tåke. Med en oppegående radar og kartplotter hadde dette vært en smal sak. Men når leverandørene lover mye mer enn man kan holde, blir det ikke videre kjekt.

Stuert Asgeir Vist som er elektriker til vanlig imponerer både i kjøkkenet og som fagmann når elektrisk og elektronisk utstyr skal monteres. I Cartagena måtte han gå over ledninger for landstrøm og montere på nytt for at båten kunne lade batterier og bruker strøm fra land. Lasse ble forfremmet til stuert allerede første dag. Med sin bakgrunn som militær overkokk er han vant til å sette ting i sving. Han har også vist seg som svært sjøsterk etter en dag med tunge dønninger. Å stå i byssa når båten ruller krever sitt. Det er svært fort å bli sjøsjuk.

Skipperen og prosjekteier Thor Bulling var godt fornøyd med at turen endelig er i gang. Han har svært mange timer og dager med planlegging av turen. Han har hatt god hjelp fra mange,

Leverandører av forskjellig utstyr som sikkerhetsutstyr og navigasjonsutstyr har ikke fått fram utstyret til avgangen. Dette selv om de har hatt flere måneder å gjøre jobben på. Det synes skipperen er svært skuffende. Særlig når lokale leverandører ble valgt ut fra lojalitet. Utstyret kunne vært innkjøpt mye billigere om dette hadde vært innkjøpt i utlandet.

Ble syk

Seilasen fra Spania til Steinkjer startet i Aguadulce øst for Malaga torsdag. Seilerne har nå kommet godt i gang, selv om det ble noen uforutsette problemer i starten. Mannen som solgte båten til skipper Thor Bulling og skulle lære opp mannskapet i bruk av båten, ble innlagt på sykehus med hjerteproblemer. Det satte imidlertid ingen stopper for den planlagte avgangen.