Hopp til innhold

– Fornorskningspolitikken er et svart kapittel

Statsminister Erna Solberg deltok på åpningen av Tråante 2017. I sin tale omtalte hun fornorskningspolitikken som et svart kapittel i norsk historie.

Erna Solberg under åpningen av Tråante 2017
Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

– Fornorskningspolitikken er et svart kapittel i norsk historie. Den tvang samer til å legge bort sin kultur og sine språk. Flere generasjoner ble opplært ti å tro at det å snakke samisk eller det å være same, var noe skambelagt, og måtte ties i hjel. Det er heldigvis ikke aktuell politikk i dag, sa statsministeren for et fullstappet torg i Trondheim under åpningsseremonien for hundreårsmarkeringen Tråante 2017.

Hun viste til at det de siste tiårene har vært et viktig formål med samepolitikken å rette opp de negative virkningene som kom av fornorskningspolitikken. Hun viste til at Sametinget, Sameloven og en egen grunnlovsbestemmelse er kommet på plass.

– Det er etablert flere viktige samiske institusjoner som alle har bidratt til å revitalisere samisk språk og samisk kultur, sa Solberg.

120 arrangementer

Frode Fjellheim

Frode Fjellheim bidrar i samejubileet denne uka. Han er musikalsk leder under den store jubileumsforestillinga.

Foto: Grete Thobroe / NRK

I løpet av denne uka blir det blant annet til å bli en rekke forskjellige forestillinger, konserter, debatter og utstillinger.

Mandag formiddag er selve markeringen av det første samiske landsmøtet i Metodistkirken.

– Den samiske kulturen i Trøndelag har kanskje vært litt usynlig, men det er jo selvfølgelig en del av vår alles kulturarv. Det er veldig flott å synliggjøre den samiske kulturen som en selvfølgelig del av Trondheims historie, sier komponist Frode Fjellheim.

Samene gleder seg

I løpet av den kommende uken blir det en rekke forskjellige forestillinger, konserter, debatter og utstillinger i Trondheim by.

Johan Stenfjell

Johan Stenfjell skal delta på mange av arrangementene under Tråante 2017.

Foto: Grete Thobroe / NRK

– Det kommer folk fra hele Nordkalotten for å delta på festen og feiringa, forteller Johan Stenfjell.

Han er 29 år, sørsame, og har gleda seg lenge til Tråante 2017. Selv om han bor i Trondheim og jobber som fysioterapeut, så føler han en fortsatt en sterk tilknytning til sin sørsamiske identitet.

Derfor skal han delta på mye av det som skjer denne uka.

– Jeg har lagt en plan, meldt meg på arrangementer og kjøpt billetter. Så dette må bli bra, sier han.

Flere direktesendinger

I tillegg til markeringa i Metodistkirken skal NRK sende direkte fra offisielle åpningsseremonien på Torvet i Trondheim klokka 11.30.

NRK kommer altså til å være godt synlig under hele jubileet denne uka, i samarbeid med SVT, SR og YLE. Vi sender radio og live nettsending fra torget, festkonsert fra Olavshallen i Trondheim, samt en rykende fersk dokumentar om Elsa Laula Renberg på NRK 1.

– Jubileet dekkes på radio, tv, nett og sosiale medier. TV-kvelden 6. februar er satt av til vår store markering, fortsetter direktør i NRK Sápmi, Mona Solbakk

NRK markerer jubileet på flere måter, i alle kanaler og gjennom hele året. Solbakk viser til at serien «Muitte mu» (Husk meg) på NRK 1 bringer joiken ut til et stort publikum seks lørdager på rad. I april følger vi en reinflokk minutt for minutt på dens vandring fra vinter- til sommerbeite.