NRK Meny

– Fornorskningspolitikken er et svart kapittel

Statsminister Erna Solberg deltok på åpningen av Tråante 2017. I sin tale omtalte hun fornorskningspolitikken som et svart kapittel i norsk historie.

Gå til forsiden

Tråante

Erna Solberg under åpningen av Tråante 2017

Tråante

17 bilder

  Kilde: NRK/NTB

  – Fornorskningspolitikken er et svart kapittel i norsk historie. Den tvang samer til å legge bort sin kultur og sine språk. Flere generasjoner ble opplært ti å tro at det å snakke samisk eller det å være same, var noe skambelagt, og måtte ties i hjel. Det er heldigvis ikke aktuell politikk i dag, sa statsministeren for et fullstappet torg i Trondheim under åpningsseremonien for hundreårsmarkeringen Tråante 2017.

  Hun viste til at det de siste tiårene har vært et viktig formål med samepolitikken å rette opp de negative virkningene som kom av fornorskningspolitikken. Hun viste til at Sametinget, Sameloven og en egen grunnlovsbestemmelse er kommet på plass.

  – Det er etablert flere viktige samiske institusjoner som alle har bidratt til å revitalisere samisk språk og samisk kultur, sa Solberg.

  120 arrangementer

  Frode Fjellheim

  Frode Fjellheim bidrar i samejubileet denne uka. Han er musikalsk leder under den store jubileumsforestillinga.

  Foto: Grete Thobroe / NRK

  I løpet av denne uka blir det blant annet til å bli en rekke forskjellige forestillinger, konserter, debatter og utstillinger.

  Mandag formiddag er selve markeringen av det første samiske landsmøtet i Metodistkirken.

  – Den samiske kulturen i Trøndelag har kanskje vært litt usynlig, men det er jo selvfølgelig en del av vår alles kulturarv. Det er veldig flott å synliggjøre den samiske kulturen som en selvfølgelig del av Trondheims historie, sier komponist Frode Fjellheim.

  Samene gleder seg

  I løpet av den kommende uken blir det en rekke forskjellige forestillinger, konserter, debatter og utstillinger i Trondheim by.

  Johan Stenfjell

  Johan Stenfjell skal delta på mange av arrangementene under Tråante 2017.

  Foto: Grete Thobroe / NRK

  – Det kommer folk fra hele Nordkalotten for å delta på festen og feiringa, forteller Johan Stenfjell.

  Han er 29 år, sørsame, og har gleda seg lenge til Tråante 2017. Selv om han bor i Trondheim og jobber som fysioterapeut, så føler han en fortsatt en sterk tilknytning til sin sørsamiske identitet.

  Derfor skal han delta på mye av det som skjer denne uka.

  – Jeg har lagt en plan, meldt meg på arrangementer og kjøpt billetter. Så dette må bli bra, sier han.

  Flere direktesendinger

  I tillegg til markeringa i Metodistkirken skal NRK sende direkte fra offisielle åpningsseremonien på Torvet i Trondheim klokka 11.30.

  NRK kommer altså til å være godt synlig under hele jubileet denne uka, i samarbeid med SVT, SR og YLE. Vi sender radio og live nettsending fra torget, festkonsert fra Olavshallen i Trondheim, samt en rykende fersk dokumentar om Elsa Laula Renberg på NRK 1.

  – Jubileet dekkes på radio, tv, nett og sosiale medier. TV-kvelden 6. februar er satt av til vår store markering, fortsetter direktør i NRK Sápmi, Mona Solbakk

  NRK markerer jubileet på flere måter, i alle kanaler og gjennom hele året. Solbakk viser til at serien «Muitte mu» (Husk meg) på NRK 1 bringer joiken ut til et stort publikum seks lørdager på rad. I april følger vi en reinflokk minutt for minutt på dens vandring fra vinter- til sommerbeite.

  Video fra Trøndelag

  19. mai er det 100 år siden Rosenborg Ballklub så dagens lys. NRK og RBK inviterer til folkefest på Lerkendal og NRK2 fredag 19.mai.
  Ingen hever et øyebryn hvis du kommer inn på nærbutikken bærende på en bildel eller to etter å ha kjørt på Nerskogveien.
  Bjørnen ble felt fra helikopter mandag formiddag.