NRK Meny
Normal

Salmar fortsetter pengeeventyret

To uker etter tidenes lakserømming kan Salmar legge fram knallresultater for fjoråret. Aksjonærene kan vente seg dobbelt så mye utbetalt som i 2009.

Ansatte i Salmar viser fram en slakteklar oppdrettslaks.

Salmarkonsernet hadde en kanonavslutning på siste kvartal av 2010, med en driftsinntekt på over en milliard kroner den siste fjerdedelen av året.

Foto: Salmar ASA / NRK

Salmar har fått mye kjeft etter lakserømmingen fra Hitra.

Over 170 000 oppdrettslaks på avveie har skapt en dårlig start på året, og de risikerer store bøter.

Samtidig som det stormer rundt oppdrettsselskapet, kan de juble over driftsresultatet for 2010.

Utbyttefest for aksjonærene

Selskapet har foreslått at aksjonærene får utbetalt et utbytte på til sammen 412 millioner, noe som blir fire kroner per aksje. Det er nesten dobbelt så mye som i fjor.

Med andre ord fortsetter pengefesten for oppdrettsselskapet, som allerede ved forrige driftsresultatrapport spådde et stort løft for 2010.

Salmar mener de gode resultatene skyldes en kombinasjon av høye laksepriser og at de driver selskapet på en effektiv måte.

– Vi har jobbet med å legge til rette for videre volumvekst i hele verdikjeden vår, skriver konsernsjef Leif Inge Nordhammer i en pressemelding.

Han kan smile over en dobling av driftsresultatet før verdijustering av biomasse fra 2009 til 2010.

Bare fjerde kvartal ga 346 millioner kroner, mot 175,3 millioner i samme periode i 2009.

Driftsresultatet for hele året før verdijustering av biomasse endte opp på 972,8 millioner kroner, med en driftsinntekt på over en milliard bare i siste kvartal.

– Fjerde kvartal kompletterte et 2010 som ble et meget godt år for Salmarkonsernet, konkluderer konsernsjefen.

Er redd for omdømmet

I pressemeldingen beklager Salmar lakserømmingen, som skjedde etter en avlusing av oppdrettsfisken.

En revne i en not førte til masserømming, og selskapet frykter at episoden vil svekke omdømmet.

"Salmar baklager sterkt det inntrufne og den konsekvens det har for omdømme for en hel næring. Salmar har klare rutiner knyttet til kontroll av not etter denne type arbeidsoperasjoner, og det er beklagelig å konstatere at våre interne rutiner i dette tilfelle later til ikke å være fulgt", skriver de, samtidig som de lover å sjekke om de kan skjerpe rutinene.

Men selv om de har et tap i omdømme tror selskapet at den gode økningen i driftsresultatet fra 2009 til 2010 bare vil fortsette.

– Vi forventer en betydelig vekst og økt effektivitet for Salmar i årene fremover. Vi føler oss trygg på at vi gjennom året har lagt et meget godt fundament for virksomhetens videre utvikling, skriver konsernsjef Nordhammer.