NRK Meny
Normal

Så på bilder da det smalt

Mannen i 40-årene så på bilder da båten hans krasja i bergveggen på Otterøya i fjor. Samboeren omkom i ulykken.

Ulykke Namsenfjorden

Politiet satte i gang en leteaksjon etter båtulykken i Namsenfjorden.

Foto: Espen Sandmo/NRK

Siw Bleikvassli og Jørgen Aunet

Bistandsadvokat Siw Bleikvassli og aktor Jørgen Aunet under rettssaken i Namdal tingrett mandag.

Foto: Espen Sandmo/NRK

Mandag startet rettssaken mot mannen i Namdal tingrett i Namsos. Ulykken skjedde etter at samboerparet hadde hatt en fin dag på sjøen i vakkert vårvær.

Dorget på fjorden

De hadde kost seg med god mat og drikke i timene før båten traff bergveggen på Otterøya omtrent klokka 23.45 8. mai i fjor.

– Vi hadde besøkt venner og familie, og vi hadde dorget rundt på fjorden i godværet. Jeg skal innrømme at jeg drakk litt alkohol, men var ikke full, sa den tiltalte mannen under rettssaken mandag formiddag.

Like før ulykken hadde paret vært i land på Statland, og det begynte å bli mørkt da de skulle kjøre tilbake til Namsos.

– Det var vanskelige lysforhold, og det var første gang jeg skulle kjøre en lukket båt i halvmørket. Vi kjørte vel i rundt 25 knop ut fra Statland, forklarte mannen.

Viste fram bilder

Samboeren hadde i løpet av dagen tatt en rekke bilder med mobiltelefonen sin, og ville vise han disse bildene mens de kjørte ut på fjorden.

– Hun satt ved siden av meg inne i kabinen, og jeg så vel mer på bildene enn ut vinduet. Jeg var rett og slett uoppmerksom, forklarte den tiltalte.

Deretter traff båten bergveggen, og begynte å bevege seg tilbake ut i sjøen.

– Jeg husker smellet, og motoren som ruset og alt var bare kaos inne i båten. Jeg rakk ikke å gjøre noe som helst før vi traff land. Jeg husker samboeren min ropte at vi kom til å dø. Jeg forsøkte å åpne dørene, men klarte det ikke, sa mannen.

Hadde flytevest

Han hadde på seg flytevest, men det hadde ikke samboeren. Det reddet trolig livet hans.

– Båten beveget seg bakover ut i sjøen etter kollisjonen, og jeg husker ikke mer enn at kabinen ble fylt med vann. Det neste jeg husker er at jeg og hunden min lå på svaberget like ved. Da var båten borte. Jeg vet ikke hvordan jeg kom meg ut, men det må ha vært gjennom et knust vindu eller ei av dørene, sa mannen.

Han så ikke noe som helst i mørket, og etter ei stund begynte han å gå innover mot Hamnes på Otterøya.

– Jeg vet ikke hvor lenge jeg lå der på svaberget, men husker det var fryktelig kaldt. Etter ei stund kom jeg fram til et hus hvor jeg fikk hjelp, forteller han.

Leteaksjon

Aktor, politiadvokat Jørgen Aunet, fortalte i retten at politiet fikk melding om ulykken klokka 04.53 den 9. mai. Da ble det satt i gang en leteaksjon etter den savnede kvinnen.

– Vi tilkalte redningsdykkere fra Trondheim, og de fant båten med den omkomne kvinnen på rundt 25 meters dyp i 07-tida, fortalte Aunet til retten.

Siw Bleikvassli er bistandsadvokat for kvinnens to mindreårige barn, og vil kreve oppreisningserstatning på rundt 125.000 kroner for hvert av barna fra den tiltalte båtføreren.

Namdal tingrett har satt av to dager til behandlingen av saken.

Kystvaktskipet Njord

Kystvaktskipet Njord deltok i leteaksjonen etter den savnede kvinnen.

Foto: Espen Sandmo/NRK