Her gikk bjørnen

En bjørn ble sent i går kveld sett i et boligfelt i Nordli i Lierne. To bjørnejegere fikk jaget den til skogs.

Bjørnen ble observert her på vegen like ved boligfeltet.

Bjørnen ble observert her på vegen like ved boligfeltet.

Foto: Karin Jegtvik / NRK

Bjørneobservasjonen ble meldt klokken 23.30 onsdag. Det var en bilist som først oppdaget bjørnen. Han tok kontakt med bjørnejeger Ove Sandvik.

– Bilisten observerte bjørnen da den var på vei inn i et boligområde. Da vi traff på den beveget den seg like i nærheten av Stortangen skole, sier Ove Sandvik til NRK.no.

Kan komme tilbake

Sandvik er med i det kommunal jaktlaget og er langt fra ukjent med bjørnens vandring i området. I går hadde han bamsen på ca 100 meters avstand.

– Den stakk til skogs av seg selv da vi nærmet oss. Men vi har ingen garanti for at den ble skremt bort. Bjørnen gjør som den vil og kan meget godt dukke opp igjen, sier Sandvik.

Så langt i dag er det ingen som har sett mer til den nærgående bjørnen. Men for 10-12 dager siden ble det observert bjørn i samme område. Sandvik forteller om folk på joggetur som har møtt bjørn på skogsveier.

Skulle bjørnen dukke opp igjen er ikke Sandvik i tvil om hva som må til.

– Da må det vurderes å utstede fellingstillatelse. Mange synes det er nok nå. Barnefamilier har sluttet å gå tur i området, sier Sandvik.

SNO følger med

Bjørnejegeren mener den nærgående bjørnen er et bevis på at stammen nå er stor nok.

– Den trekker til tettbygde strøk når det oppstår matmangel. Flere bygder i Sverige har også problemer med nærgående bjørn på jakt etter mat.

Statens Naturoppsyn (SNO) er varslet og har i dag hatt møte med politiet.

– Vi er enige om ikke å foreta oss noe nå. Det er ingenting som tyder på at dette er en tilvendt bjørn. Det er ikke registrerte unormal eller uønsket atferd, sier Tore Solstad, regionansvarlig for rovvilt i Nord-Trøndelag SNO til NRK.no.

Lierne er den kommunen i Nord-Trøndelag som i lengst tid har hatt bjørnebestand. Det er også registrert ynglinger i området og bjørnestammen er i vekst.

– Bjørnen som ble sett i går er trolig et streifdyr. Nå under paringstida kan de vandre lange avstander. Det er derfor ikke unormalt at de kan streife forbi et boligfelt på vandringen, sier Solstad.

Ønsker ikke tilvendt bjørn

For å holde bjørnen på avstand er det svært viktig at det ikke opprettes faste matkilder nært boligområder.

– Åpne søppelplasser eller åteplasser er uheldig. Slike steder tiltrekker bjørn. Da kan den raskt bli så nærgående at den ikke lar seg skremme bort. Dette er en atferd vi ikke ønsker, sier Solstad.

I Lierne er det tidligere registrert slike åteplasser.

– Motivene kan være så mange. Det kan være spennende og interessant å se bjørn, fotografere den eller trene opp hunder. Men dette vil vi fraråde, avslutter Solstad.