Rypetelling i fjellet

Rypebestanden har vært alarmerende liten i Trøndelag de siste åra. Nå er en omfattende telling av ryper satt i gang i de Trønderske fjellene.

Rypetelling i Verranfjellene
Foto: Morten Andersen / NRK

Rypetelling i Verranfjellene
Foto: Morten Andersen / NRK

Om to uker starter rypejakta, og nå er jegere og hunder behjelpelige med å telle ryper i de trønderske fjellene. Dette laget går i Verrafjellene i Verrabotn. 

 

Leter i et 200-meters belte

Ved hjelp av gps skal de følge ei linje helt presist i terrenget. De har med seg spesialtrente hunder som skal lete etter ryper i et område ut til 100 meter på hver side av den utpekte linja. Dagens søk for hundene strekker seg over ei linje på seks kilometer, og hundene vet godt hva som forventes av dem.

Hund på rypetelling i Verranfjellene
Foto: Morten Andersen / NRK

Slike tellinger bli gjort over hele Trøndelag i høst. Bak prosjektet står blant annet Høgskolen i Nord-Trøndelag, og hver høst i fem år skal akkurat de samme linjene følges, slik at rypene kan bli kartlagt og telt.

Stiller opp i fritida

Alle i gruppen som står for tellingene i Verrafjellene gjør jobben på frivillig basis. For fjelloppsynsmann Per Følstad kom prosjektet med rypetelling som en gavepakke. Han mener behovet er svært stort for systematisk informasjon om rypebestanden i Trøndelag. Det ble registrert tilsammen 51 ryper i Verrafjellene denne dagen.

- Så  lite rype som det har vært nå har det ihvertfall ikke vært på de siste 50 åra, sier Følstad.

Rypetelling i Verranfjellene
Foto: Morten Andersen / NRK