Hopp til innhold

Botaniker: – Har aldri sett liknende

Inger Wedde opplevde noe veldig spesielt med sin ordinære potterose. Fra inni en av blomstene vokste det nemlig ut to nye roseknopper – i en helt annen farge.

Rose inni rose

– Rosene inni rosen er innenfor samme art, men trolig har en mutasjon gitt dem en annen farge, sier botaniker Egil Ingvar Aune.

Foto: Privat

– Jeg har dyrket en del roser i mitt liv, men har aldri sett akkurat dette, sier botaniker ved NTNU Vitenskapsmuseet, Egil Ingvar Aune.

– Trodde den var avblomstret

Inger Wedde

Inger Wedde synes det var artig å oppleve rosefenomenet på balkongen.

Foto: Sigrun Hofstad / NRK
Rose inni rose

– Det ser ut som dvergskudd som ikke har klart å utvikle seg helt, sier botaniker Egil Ingvar Aune.

Foto: Privat

Inger Wedde fra Steinkjer i Nord-Trøndelag vet ikke hva slags type rose det er. Blomsten kjøpte hun i butikk, og den sto inne og blomstret i flere uker.

– Da det var bare en rose igjen på den, satte jeg den ut på balkongen. Etter en stund vokste det to knopper ut fra selve blomsten, sier hun.

Ikke bare kom det roser fra inni rosen, men det var tilsynelatende også en helt annen type roser, med en annen farge.

– Jeg har hvertfall aldri opplevd liknende før, sier den blomsterglade damen.

– Spesielt at de har ulik farge

Ifølge botaniker Egil Ingvar Aune er dette er et tilfelle av gjennomvoksning. Det er ikke helt uvanlig hos roser, men likevel ganske spesielt.

– En blomst sitter vanligvis i enden av et skudd. Men noen ganger kan det skje at veksten ikke stopper opp, og cellene fortsetter å vokse videre, sier han.

Aune tror fenomenet kan ha med endring i temperatur å gjøre, og at det har oppstått en skade da rosen ble flyttet fra stua til verandaen.

– Men det er spesielt at de nye knoppene også hadde en annen farge. Det kan ha oppstått en genetisk mutasjon, og endringen i arvestoffet kan ha resultert i flere ting.

Siste fra Trøndelag

Alf Skille

Ukas siste Midtnytt er ved Alf Skille

Ukas siste Midtnytt er ved Alf Skille