Hopp til innhold

Endelig får norskamerikanske Oscar og familien smør fra hjemlandet

Rørosmeieriet satser stort i USA. De skal selge tonnevis med smør til over 60 amerikanske butikker.

Oscar Toftegaard med familie i USA.

SULTNE PÅ SMØR: Oscar Toftegaard og familien hans i Minnesota gleder seg til å handle Røros Butter i butikkhyllene.

Foto: Oscar Toftegaard / Oscar Toftegaard

– Jeg gleder meg til å ha noe norsk her, sier Oscar Toftegaard.

Han flyttet fra Norge til Minnesota i USA for noen år siden. Helt siden han flyttet til Duluth, har savnet etter norsk mat vært stort.

– Det er veldig viktig for meg. Du har den lengselen etter å komme hjem, sier Oscar.

Arbeiderne på Rørosmeieriet viser fram Rørossmør

STOLTE: Arbeiderne på Rørosmeieriet er stolte av å jobbe på en arbeidsplass som eksporterer til USA.

Foto: Bent Lindsetmo

Derfor er han veldig glad for at nisjebedriften Rørosmeieriet nå skal selge smør til over 60 butikker i USA. Deriblant i området der Oscar bor.

Skulle aldri eksportere

Rørosmeieriet startet i 2001 med fire ansatte. Siden den gang har de levert økologiske meieriprodukter til hele landet.

Da var det utenkelig at de 20 år senere skulle eksportere tonnevis av smør til USA.

Gunhild Sun Bellsli og Trond V. Lund viser fram Rørossmør på Rørosmeieriet

SMAKSPRØVER: Ifølge Gunhild Sun Bellsli og Trond V. Lund er det viktig med smaksprøver underveis i prosessen.

Foto: Bent Lindsetmo

– Vi skulle aldri eksportere. Det var utgangspunktet vårt, sier kommunikasjonsansvarlig Gunhild Sun Bellsli.

Vendepunktet kom da de oppdaget at en baker i Singapore elsket Røros Smør.

Da åpnet meieriet øynene opp for utlandet.

– Nå ser vi jo at eksport kan være et ekstra ben å stå på for Rørosmeieriet inn i fremtiden, sier hun.

Er det viktig at meieriprodukter er økologiske?

Ja, jeg kjøper kun økologisk mat! 15%

Tja, kjøper det noen ganger. 42%

Økologisk? Hva er det? 4%

Nei, det er ikke viktig. 39%

Avstemningen er lukket. 2231 stemmer totalt

– Betyr mye for oss

Nå produserer de 170 tonn smør i året. Målet er at 20 prosent av dette smøret skal selges i USA.

Det har Bellsli stor tro på at de får til.

Rørossmør

MÅTTE TILPASSES: De amerikanske smørpakkene (Røros Butter) er 50 gram mindre enn de norske pakkene (Røros Smør).

Foto: Bent Lindsetmo

– At responsen og lanseringen skulle gå så bra, at så mange butikker skulle ta det inn, det kunne vi ikke ha drømt om, sier hun.

Ifølge Bellsli er det spesielt én gruppe som har gjort den amerikanske drømmen mulig.

– Vi er jo veldig godt mottatt av det norskamerikanske miljøet, så det har vært en super hjelp, sier Bellsli.

– Det å få på plass denne eksportavtalen betyr mye for oss. Det er en ekstra klapp på skuldra, fortsetter hun.

Rørosmeieriet

45 ARBEIDERE: Siden Rørosmeieriet startet i 2001, har antall arbeidere økt fra fire til 45.

Foto: Jenny-Krihke Dragsten Bendiksen

Vil egentlig ha rømme

Tilbake i Duluth gleder Oscar seg til å kjøpe Røros Butter i butikkhyllene.

Og han er klar på hva han ønsker å se i butikkhyllene neste gang.

– Jeg har prøvd rømme fra Røros. Det var godt, så jeg skulle ønske det var det som skulle til USA, sier Oscar.

Han har likevel stor tro på Røros Butter i USA.

– Det finnes mye interesse for det skandinaviske her, sier Oscar.