Hopp til innhold

Skryter av Charlottenlund: – De jobber best med dette i landet

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) besøkte Charlottenlund videregående skole i Trondheim for å lære mer om samarbeidet de har med NTNU. Konklusjonen hans er at skole-Norge må se til Charlottenlund.

Røe Isaksen

Torbjørn Røe Isaksen vil at flere videregående skoler skal samarbeide med universiteter. Nå ber han skolenorge se til Charlottenlund videregående skole.

Foto: Kirsti Kringstad / NRK

– Det dere gjør er akkurat det vi skal gjøre i utdannings-Norge. Vi må bort fra den individualistiske praksisen. Vi må samarbeide.

Det sa kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen til blant andre NTNU-ledelsen og lærere og elever ved Charlottenlund videregående skole. Onsdag var han på besøk på den Charlottenlund, som er en såkalt universitetsskole.

Felles forskning og forelesninger

En universitetsskole er en videregående skole som har et tett samarbeid med et universitet.

Samarbeidet går blant annet ut på at lærerne er i praksis mellom institusjonene, at universitetene kommer inn i den videregående skolen for å drive skoleutvikling, at videregående skoler gir input til universiteter for at de skal bli bedre og at universitetsforelesninger også holder på den videregående skolen.

Under besøket på Charlottenlund videregående skole fikk statsråden en omvisning, for å lære mer om de totalt 12 linjene ved skolen.

Elevene Isak Gimnes og Adrian Høvik Berge ved teknikk- og industriell produksjon (Tip) overrakte kunnskapsministeren en telysholder de har laget.

– Det er ikke hver dag vi lager gave til en så stilig mann, sier Gimnes.

Charlottenlund-besøk

Isak Gimnes og Adrian Høvik Berge viste kunnskapsministeren noe av det de driver med på teknikk- og industriell produksjon.

Foto: Kirsti Kringstad / NRK

Skal oppmuntre flere til samarbeid

– Det er flere skoler som er såkalte universitetsskoler, men Charlottenlund er dem som har det grundigste samarbeidet, sier Røe Isaksen.

Fremover lover han å oppmuntre andre skoler og universiteter til å inngå tilsvarende samarbeid.

– Blir vi flinkere til å samarbeide vil både videregående skoler og universiteter styrkes, fastslår Røe Isaksen.

Frøya videregående skole er en av de andre skolene i Trøndelag som har innledet et bredt samarbeid med NTNU. Målet er å utvikle Midt-Norge som et sterkt senter for utdanning og forskning innen havbruk.