Hopp til innhold

2600 kroner mer til studentene

Norsk studentorganisasjon er fornøyd med at regjeringen øker studiestøtten med én uke fra og med våren 2017.

Immatrikulering ved NTNU 2009

Studentene gleder seg over å få økt studiestøtten til neste år.

Foto: NRK

Therese Eia Lerøen

Leder i Norsk studentorganisasjon, Therese Eia Lerøen, forventer at det nå er flertall på Stortinget til å gi studentene 11 måneders studiestøtte.

Foto: Skjalg Bøhmer Vold / NSO
Siv Jensen

Finansminister Siv Jensen la i dag fram revidert statsbudsjett for 2016.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Dette er et veldig steg i retning av å gi studentene mer tid til studiene, sier leder Therese Eia Lerøen i Norsk studentorganisasjon.

Regjeringen la i dag fram revidert statsbudbudsjett for 2016. Der ønsker regjeringen å jobbe for å gi landet studenter studiestøtte i 11 måneder innen 2020. Ambisjonen er å øke perioden studentene får støtte med én uke fra og med neste år og øke med én uke til man har full støtte i 11 måneder.

– Studentene studerer i dag fra august til juni. Det innebærer i dag at når studiestøtten stoppes i mai, så er det en hel studiemåned som studentene ikke får støtte for fra Lånekassen til å dekke nødvendige kostnader. Så dette er en veldig viktig prioritering som vi er glade for at blir gjort nå, sier Lerøen.

Full studiestøtte med lån og stipend er for perioden 2016/2017 på 103 950 kroner.

Kun heltidsstudenter

Hvordan utbetalingen av de 2600 kronene vil skje til neste år er avhengig av systemene til Lånekassen. Dersom de tekniske løsningene er på plass, vil utbetalingen av den ekstra uka skje i begynnelsen av juni. Viss ikke vil pengene komme sammen med utbetalingen i mai.

De som får glede av den økte støtten, er derimot kun de som har søkt om full studiestøtte hos Lånekassen.

– Deltidsstudentene er også avhengig av studiestøtte for å dekke de nødvendige kostnadene. Dette forslaget betyr at disse studentene forblir i en situasjon hvor deltidsjobben vil stjele tid fra studiene i mai for å dekke inn kostnadene i juni, sier Lerøen.

– Ikke min førsteprioritet

Det har lenge vært kjent at Høyre og Fremskrittspartiet ikke har ønsket å prioritere 11 måneders studiestøtte til studentene. Da Arbeiderpartiet prøvde å innføre dette i 2013, ble forslaget nedstemt av dem.

At regjeringen nå likevel går inn for dette, skyldes at samarbeidspartiene Venstre og Kristelig folkeparti har kjempet det igjennom.

– Jeg skal innrømme at dette ikke har vært min førsteprioritet som kunnskapsminister, men regjeringspartiene har blitt enige med KrF og Venstre om dette. Det er et godt argument at studentene får mer penger. Da vil det være mulig å jobbe mindre, dersom det er et problem. Og så vil det løse utfordringa for de studentene som har eksamen seint i skoleåret, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H)