Hopp til innhold

Besøkte Charlottenlund: – Voldsepisoden har satt en støkk i alle

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen besøkte Charlottenlund videregående skole onsdag. Målet var å lære mer om samarbeidet mellom skolen og NTNU, men voldsepisoden som skjedde for noen uker siden var også tema.

Røe Isaksen

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) var sjokkert da han så den grove voldsepisoden fra en garderobe på Charlottenlund videregående skole. Onsdag var han på besøk på skolen.

Foto: Kirsti Kringstad / NRK

– Jeg synes voldsepisoden var sjokkerende, fordi det er basert på umotivert og veldig grov vold. Voldsepisoder som dette skal ikke skje noen steder, men det er ekstra vanskelig når det skjer på en skole. Dette har satt en skikkelig støkk i alle, sier Røe Isaksen.

Ny kultur med sosiale medier

En 18 år gammel mann angrep en 20 år gammel mann i en garderobe på Charlottenlund videregående skole i Trondheim i april. Voldsepisoden ble filmet, og videoen verserte i sosiale medier. NRK publiserte en sladdet video som viser voldsepisoden.

Politiet har etterforsket saken tett den siste tiden. I tillegg har de etterforsket en annen voldsepisode som ble filmet utenfor skolen. Samme gjeng – men ikke samme voldsutøver – skal være gjerningspersonen i den andre videoen.

Les alt om voldsepisodene ved Charlottenlund videregående skole her!

Røe Isaksen tror voldsepisoden sier noe om dagens ungdomskultur.

– Grov, umotivert vold har vi alltid hatt. Ingenting tyder på at vi har mer av det i norske skoler eller i samfunnet for øvrig nå enn tidligere. Det som er spesielt i denne saken, er at volden blir filmet og spredd i sosiale medier. Det er nytt.

Armbånd mot vold

Jesper Justnes

Elevrådet, med Jesper Justnes i spissen, deler ut armbånd for å vise at de tar avstand fra vold.

Foto: Kirsti Kringstad / NRK

Elevrådsleder Jesper Justnes understreker at elevene ikke har glemt voldsepisodene.

For å vise at de tar avstand fra vold, har elevrådet trykket opp hundrevis av armbånd med trykket «på Cha bryr vi oss».

– Også kunnskapsministeren vil få et armbåndet. Dette er en slags markering, sier Justnes til NRK.

På Cha bryr vi oss

«På Cha så bryr vi oss», står det på armbåndet, som elevrådsleder Jesper Justnes ga til blant andre Torbjørn Røe Isaksen.

Foto: Kirsti Kringstad / NRK

– Dette er et godt tegn på at skolen tenker på hvordan vi kan lære av denne saken, sier Røe Isaksen, som iførte seg armbåndet under skolebesøket

– Det virker på meg som at kommune, fylkeskommune og politiet har gjort mye riktig i kjølvannet av dette, noe som er veldig viktig, sier han.

Vil at voldsutøvere skal få behandling

Regjeringen er i ferd med å rulle ut et omfattende antimobbearbeid, som blant annet skal gjøre det enklere å si fra om mobbing.

Røe Isaksen trekker frem dette arbeidet når han snakker om hva myndighetene kan gjøre mot skolevold:

– Det er vanskelig å ha en strategi for enkeltepisoder med grov vold. Det jeg imidlertid synes er viktig, er at voldsutøvere får sin straff, samtidig som de får hjelp og støtte. De må straffes for det gale de har gjort, men ofte trenger de også behandling og oppfølging.

Røe Isaksen

Charlottenlund videregående skole er valgt ut som universitetsskole, og kunnskapsministeren var på besøk for å lære mer om hva skolen holder på med. Her er han på besøk hos elevene ved Teknikk- og industriell produksjon. Besøket var planlagt før voldsepisoden på skolen skjedde.

Foto: Kirsti Kringstad / NRK