NRK Meny
Normal

Ringnes investerer i malt fra Skatval

Norges største bryggeri erkjenner at de må følge med på utviklinga der nordmenn stadig kjøper mer forskjellig øl. De skal derfor kjøpe 170 kilo malt fra Skatval i Nord-Trøndelag.

Created by InfoDispatcher

SE VIDEO: Roar Sandodden lager øl på tradisjonelt vis.

– Stjørdalsmalt er liksom det mest urnorske og tradisjonsrike du kan finne av de virkelig gamle øltypene, sier Ringnes' egen ølekspert, Sigrid Strætkvern til NRK.

Arbeidskrevende

Roar Sandodden

Roar Sandodden er en entusiastisk malter og ølbrygger fra Skatval.

Foto: Rune Karlsen / NRK

Roar Sandodden er malter og ølbrygger i Skatval i Nord-Trøndelag. Han er glad i det tradisjonelle og brygger øl av malt fra korn.

Til det bruker han en tørrved fra or som gir ei karakteristisk røyklukt og smak på kornet, som igjen blir med over i ølet.

Sandodden brygger selv et øl med mye «stjørdalsmalt» og det har høstet anerkjennelse.

– Det tar cirka ti dager fra jeg legger kornet i bløtt til at jeg er i stand til å levere ølet. Så det er en lang prosess og veldig arbeidskrevende. Dette er ekte håndverk, sier han til NRK.

(Artikkelen fortsetter under bildet):

malt korn

Sandodden brygger øl av malt fra korn.

Foto: Rune Karlsen / NRK

Må følge med på utviklinga

Gunhild Tolleshaug

Bryggerimester i Ringnes, Gunnhild Tolleshaug.

Foto: Rune Karlsen / NRK

Blant de største bryggeriene i Norge er det vanlig å kun importere nesten alt av malt til sine brygg. Malteriene i Norge er stort sett lagt ned, men i Skatval har såinnhus holdt stand, og det gjerne på gårder.

– Normalt så får vi ikke lov til å være med på denne delen her, og som de fleste andre bryggerier så kjøper vi ferdig malt som vi får levert på bryggeriet. Der starter vår prosess, sier Gunnhild Tolleshaug, bryggerimester i Ringnes til NRK.

Nå erkjenner derimot Ringnes at de må følge med på utviklinga der nordmenn stadig kjøper mer forskjellig øl. Derfor har de vært på besøk på gården til Sandodden og avtalt at de skal kjøpe 170 kilo til sitt nye brygg som de skal lage sammen med han.

– Siden dette ikke er noe vi jobber med til daglig, er det ekstra gøy å få være på besøk her, sier Tolleshaug.

Kvier seg ikke

ølekspert i Ringnes

Ølekspert i Ringnes, Sigrid Strætkvern.

Foto: Rune Karlsen / NRK

Ringnes' egen ølekspert, Sigrid Strætkvern, mener «stjørdalsmalt» er det mest urnorske og tradisjonsrike man kan finne.

– Det å kunne dra tilbake i historien også i forbindelse med øl, synes vi passa veldig godt i forhold til det nye ølet som vi nå skal lage, sier Strætkvern.

Sandodden kvier seg ikke til å samarbeide med ølgiganten og er glad for at «stjørdalsmaltet» fatter interesse.

– Det er helt topp. Vi som bor her har aldri vært i tvil om at vi har en skikkelig god og interessant råvare som kan brukes i mange forskjellige øltyper, sier Sandodden.