NRK Meny
Normal

Jente stoppet på skolevei - rektor advarer

Rektor ved Åsvang skole i Trondheim advarer foreldre etter flere uheldige episoder mot barn på skolevei. Ei jente ble nylig tilbudt skyss av en fremmed i en grå stasjonsvogn.

Åsvang skole

Flere episoder der menn har kontaktet barn på skolevei ved Åsvang skole har skapt uro.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

Rektor Ada Hovde har sendt informasjon til alle foreldre om hendelsene den siste tiden, og har også kontaktet politiet.

Baby baby

– Den ene handler om at jenter på småtrinnet er blitt stoppet av en mørkehudet mann som sier baby baby. Mannen oppfattes ikke som truende, skriver Hovde i brevet til foreldrene.

En mor, som fulgte barn på skolevei, opplevde dette selv på nært hold og snakket med mennene. Hun varslet rektor, og fortalte at dette var unge studenter fra Eritrea på vei til Dragvoll. De snakket engelsk, og forklarte at det var vanlig hjemme i Eritrea å si baby baby til småunger.

De fikk klar beskjed om at det ikke er vanlig her.

Tilbudt skyss av fremmed

I en annen episode nylig ble ei jente på mellomtrinnet stoppet og tilbudt skyss av en eldre mann med grått hår i en grå stasjonsvogn.

– Eleven gjorde det riktige og takket nei og skyndte seg hjem via en omvei, skriver rektor til foreldrene.

Ada Hovde synes slike saker er vanskelig, for hun ønsker ikke at folk skal bli skremt.

Vil ikke skremme

– Selv om foreldrene har takket for informasjonen, har dette skapt noe frykt. Det er en vanskelig balansegang hvor hardt vi skal gå ut, sier Hovde som denne gangen valgte å si tydelig i fra.

– Vi oppfordrer alltid barna å gå sammen, for det er mye som kan skje på skolevei. Og det er viktig at foreldre snakker med barna sine om slike situasjoner, så de vet hvordan de skal forholde seg til fremmede.

Politiet følger med

Foreldrene til jenta som ble tilbudt skyss av en fremmed eldre mann, har anmeldt saken til politiet. De patruljerer nå området jevnlig.

– Vi får slike meldinger fra skoler med ujevne mellomrom, og følger med. Det er utrolig sjelden at barn blir med i bilene og at det har skjedd noe straffbart, sier Jan Erik Mihle, politioverbetjent i Team forebyggende ved Sentrum politistasjon.