NRK Meny
Normal

Rekordkulde i februar

En rekke kulderekorder ble satt i Trøndelag i februar.

Kald kveld

Været har vært langt kjøligere i februar enn normalt.

Foto: Eystein Ness

Det kjølige været har satt sitt preg på regionen i februar. Frosne vannrør har gjort stor skade i en rekke hus og institusjoner.

- Februar måned var betydelig kaldere enn normalt. Det er satt kulderekorder for denne måneden en rekke steder. I Trondheim ble det forrige uke målt -24,3 kuldegrader. Det er den laveste temperaturen målt på denne tiden på over 50 år, sier meteorologikonsulent Thor Bretting.

Rekorder

Ved Halten og Sula fyr har det også vært kjølig. 22. februar ble det målt henholdsvis -15,6 og -12,7 grader.

- Det begynner det å bli kjølig når man tenker på den følte temperaturen med vind og luftfuktighet. For eksempel så målte vi 10 kuldegrader her på Ørland en dag det var stiv kuling. Det er den følte temperaturen på ca -30, sier Bretting.

Som en følge av det kalde været har det også vært lite nedbør februar. Ved Røros pleier det å komme 28mm nedbør, mens det i år bare kom 23mm. I Trondheim kommer det etter normalen ca 50mm nedbør. I februar kom det 31mm.

Mildere vær

Men nå kan det se ut som de verste kuldeperiodene er over.

- Det ser ut til å bli mildere framover nå. Mot helga kommer det et værskifte ifølge våre prognoser. Fra helga og utover neste uke kommer det en del vestlig vær med stigende temperaturer. 4-5 varmegrader på kysten. Det er såpass mildt at nedbøren kommer som regn langt inn i landet, sier Bretting.

Video fra Trøndelag

Lørdagens forestilling ved Kystens arv regnet nesten bort
Foto: Tom Modell Alte
Se vår "timelapse" av juliværet i Trøndelag
Promo folkemøte fra Kimen på Stjørdal