NRK Meny
Normal

Rekordkald septembernatt

Enkelte steder i Trøndelag satte kulderekord natt til tirsdag.

Snøhætta

Høst på Dovrefjell, på Snøhætta er det hvitt.

Foto: Hans H. Bjørstad

– Det har vært kaldt før, men enkelte steder har satt kulderekord i natt, sier Tor Bretting, vakthavende ved værtjenesten på Ørlandet til NRK.

Eksempelvis var det 4,8 kuldegrader i Grong i natt. Aldri før er det målt så lav temperatur i september i namdalskommunen.

Også på Røros var det kjølig natt til tirsdag med minus 7,8 grader. Men i Bergstaden har det vært kaldt før, septemberrekorden er 11,3 kuldegrader og ble satt i 1968.

Kraftig høytrykk

Årsaken til nattekulda er et kraftig høytrykk som dekker den sørlige delen av Skandinavia.

– Det må også være rolige vindforhold og da får vi litt utstråling, spesielt om natta. Og det gir pent og kaldt vær, sier Bretting.

Han forteller at nattekulda holder seg et par dager til.

– Når vi kommer inn mot helgen blir det ikke så kaldt om nettene for da kan det bli litt mer østavind. Det blir fortsatt pent vær, men litt mer vind, sier Tor Bretting.

Vinterdekk

Mange har kanskje tenkt tanken på å legge om til vinterdekk.

Tor Bretting sier at det har vært tørt i lufta og dermed ikke glatt mange steder.

– Men i nærheten av vann eller sjø blir det jo fuktighet som kan legge seg på veiene og lage rim og glatt føre, sånn sett kan det være litt smålurt, sier Bretting.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.


Video fra Trøndelag

Som på Armfeldts tid: I tidsriktige vadmelsuniformer gikk Holtaalske Skieløber Compagnie de to milene over Bukkhammaren, - på treski og med en stav.
Han har seksten verdensrekorder i skøyteløp og er regjerende verdensmester i tre distanser. For å holde seg i form, trener Arne Kjell Foldvik (83) med unge Falken-skøyteløpere i Trondheim.
Fotballfesten på Ranheim ble avlyst i tolvte time. Frustrerte Brann-supportere raser mot avgjørelsen.