NRK Meny

Rekordkald septembernatt

Enkelte steder i Trøndelag satte kulderekord natt til tirsdag.

Snøhætta

Høst på Dovrefjell, på Snøhætta er det hvitt.

Foto: Hans H. Bjørstad

Artikkelen er flere år gammel.

– Det har vært kaldt før, men enkelte steder har satt kulderekord i natt, sier Tor Bretting, vakthavende ved værtjenesten på Ørlandet til NRK.

Eksempelvis var det 4,8 kuldegrader i Grong i natt. Aldri før er det målt så lav temperatur i september i namdalskommunen.

Også på Røros var det kjølig natt til tirsdag med minus 7,8 grader. Men i Bergstaden har det vært kaldt før, septemberrekorden er 11,3 kuldegrader og ble satt i 1968.

Kraftig høytrykk

Årsaken til nattekulda er et kraftig høytrykk som dekker den sørlige delen av Skandinavia.

– Det må også være rolige vindforhold og da får vi litt utstråling, spesielt om natta. Og det gir pent og kaldt vær, sier Bretting.

Han forteller at nattekulda holder seg et par dager til.

– Når vi kommer inn mot helgen blir det ikke så kaldt om nettene for da kan det bli litt mer østavind. Det blir fortsatt pent vær, men litt mer vind, sier Tor Bretting.

Vinterdekk

Mange har kanskje tenkt tanken på å legge om til vinterdekk.

Tor Bretting sier at det har vært tørt i lufta og dermed ikke glatt mange steder.

– Men i nærheten av vann eller sjø blir det jo fuktighet som kan legge seg på veiene og lage rim og glatt føre, sånn sett kan det være litt smålurt, sier Bretting.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.


Video fra Trøndelag

Arne Sevaldsen fant Norges største gullklump under gullgraving i elva Gisna.

< (MUSIKK:Tittel: Find MeKomp.: Pete KelleherUtøver: Sigma + BirdyUtgitt: 2016Platem.: 3 Beat Productions 05037128223252Tid brukt: 0'21Arkinvnr.: NONRE653347HD0005Tittel: A summer romanceKomp.: Kåre GrøttumUtøver: Sigmund Groven + Tommy Reilly + Armon String QuartetAlbum: Music for two harmonicas (1976)Platem.: Polydor 2922 008Tid brukt: 0'15Arkivnr.: NONRO060783LP0104)
De siste årene har det blitt færre sjøfugler langs kysten. 
På Sklinna nord i Trøndelag leser forskerne økosystemet i skarvespy. Og kan makrellen kan være en nøkkel til å forstå det som skjer?