Hopp til innhold

Regnet er ren lykke for laksefiskerne

Laksefiskere priser regnet som har kommet. Flere elver i Midt-Norge er åpnet for fiske igjen og laksen er tilbake. Utover uka er det meldt regn i hele Sør-Norge.

Mats Leverås

BITEVILLIG: Tørken gjorde at Mats Leverås ble snytt for flere dager med fiske i Verdalselva denne sommeren. Straks elva ble åpnet for fiske mandag var han på plass med fluestanga – og han merket raskt at laksen var bitevillig. Etter en time landet han en laks på sju kilo.

Foto: Magnhild Øwre / NRK

Det var helt magisk. Jeg har aldri fått så stor laks før!

Det forteller Mats Leverås som var raskt på plass i Verdalselva da elva ble åpnet for fiske igjen mandag morgen. Etter bare én time med fluestanga landet han en laks på sju kilo.

– Den største jeg har tatt før var 4,5 kilo, så dette var et skikkelig adrenalinkick. Helt herlig!

Kritisk lenger sør

Lyden av ei rennende og stigende elv er ren lykke for en laksefisker. Slik var det ikke for ei uke siden. Da kunne de gå nesten tørrskodd over Verdalselva, og det ble full stopp i fisket. Også Gaula og Stjørdalselva ble stengt for fiske. Nå er de alle åpnet igjen.

Lenger sør i landet er situasjonen fortsatt kritisk.

– Nedbøren har ikke kommet på Sørlandet, Østlandet og deler av Vestlandet – så det er fortsatt kritisk flere steder, sier Torfinn Evensen, generalsekretær i Norske Lakseelver.

Regnvær over Norge

KRAFTIG SKYLL: Ifølge værmeldingen treffer to lavtrykk Norge i helgen og smelter gradvis sammen til ett. På Østlandet kan det komme 40 millimeter nedbør, i Trøndelag 50 millimeter.

Foto: Meteorologisk Institutt

Mer regn

– Sjøørreten er nok hardere rammet enn laksen, men også for laksen har tørken i sommer vært utfordrende. Det som er viktig nå er at fisken som ennå er i sjøen og som ikke har kommet opp i elvene, kommer opp og får gyte, sier Evensen.

Ifølge værmeldingene tyder mye på at det blir mye regn i hele landet til helga. På Østlandet kan det komme 40 millimeter nedbør, i Trøndelag så mye som 50 millimeter.

Evensen roser grepene forvalterne av elvene har tatt for å redde laksen.

– Når det er lite vann trer det i kraft en del regler som skal verne om laksen, og det skjer år om annet i kortere perioder. Det spesielle i år er at det har vært så langvarig tørke og varmt vann i flere elver.

Elva stiger

I Midt-Norge er uansett laksen og laksefiskerne tilbake, etter etterlengtet regn og lavere temperaturer den siste tiden.

– Ventetida har vært lang. Dette har vært den verste sommeren jeg har opplevd, sier Kåre Arnfinn Fostad.

Sammen med grunneier John Olav Oldren har han overvåket vannstanden i Verdalselva nøye den siste uka, og er glad for at elva nå stiger.

– Har det blitt noe laks ennå i dag?

– Nei, jeg mistet en. Men jeg tror det kommer mye fisk, for det er sett laks i utløpet av Verdalselva.

Kåre Arnfinn Fostad (t.v.), John Olav Oldren

Kåre Arnfinn Fostad (i elva) og grunneier John Olav Oldren er glad vannet stiger i Verdalselva, som mandag åpnet for laksefiske igjen.

Foto: Magnhild Øwre / NRK

Ingen utvida sesong

Selv om det har vært fiskestopp blir det ingen utvida sesong.

– Vi har blitt spurt og har vurdert det i styret. Men vi ønsker ikke utvidet fiske nedenfor Granfossen, men har utvidet ovenfor fossen. Så de kan prøve å få laks der, sier John Olav Oldren.

Han er glad laksen ser ut til å ha klart seg gjennom tørkeperioden

– Vi har vært heldig i Verdalselva. Her har vi funnet kun en laks som har dødd av oksygenmangel. I Sanddøla har det brutt ut furunkulose og mange død laks er plukket opp av elva. Vi har heldigvis ikke fått noe sånt her, sier Oldren.