Hopp til innhold

Kritisk til ny lønnsstøtteordning – hotellkjede varsler omfattende permitteringer

Regjeringen vil gi 30.000 kroner per permittert ansatt. Totalt kan hver enkelt bedrift få 47 millioner kroner i lønnsstøtte hver måned. Nordic Choice-sjefen er likevel ikke imponert: – Virker det for godt til å være sant, så er det ofte det.

konsernsjef i Nordic Choice Hotels Torgeir Silseth

Torgeir Silseth i Nordic Choice Hotels er kritisk til den nye ordningen.

Regjeringen la fredag kveld fram sin nye lønnsstøtteordning.

Staten skal ta på seg en del av lønnskostnadene til kriserammede bedrifter.

Etter at det den siste tiden igjen har blitt innført strenge restriksjoner, har både LO, NHO og Virke har etterlyst en slik ordning, for å unngå permitteringer og oppsigelser.

– Det er mange i en krevende arbeidssituasjon. Vår jobb er å gjøre situasjonen tryggere for arbeidstakere- og givere, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

– Selskaper som har permittert ansatte kan ta de tilbake, og ta del i denne ordningen, om de mener det er rett for seg og sin bedrift.

Kommer ikke unna permittering

Jubelen var stor da regjeringen i forrige uke valgte å imøtekomme kravet om lønnsstøtteordning, etter først å ha sagt nei.

Men etter å ha sett hva som ligger i ordningen, er konsernsjef i Nordic Choice Hotels, Torgeir Silseth, ikke imponert.

– Er det sånn at noe virker for godt til å være sant, så er det ofte det, sier han til NRK.

I en pressemelding fra hotellkjeden sier han:

– Vi har hatt is i magen og lovet våre ansatte å gjøre alt for å unngå permitteringer. Da vi tidligere i uken nærmest ble avskåret helt fra både den generelle kompensasjonsordningen og den kommunale ordningen, hadde vi håpet regjeringen ville lytte til partene i arbeidslivet og sørge for en lønnsstøtteordning som sikrer tryggheten til ansatte i store bedrifter. Det har ikke skjedd, og vi ser ingen annen utvei enn å gå til omfattende permittering. Det er fortvilende at våre arbeidsplasser rundt omkring i landet verdsettes så lite av regjeringen.

Pressemeldingen er sendt ut i samarbeid med Thon Hotels og Fursetgruppen, som eier flere restauranter.

Savoy hotel i Oslo

Nordic Choice har nesten 100 hoteller i Norge. Konsernsjefen tror mange av dem blir nødt til å permittere i stedet for å bruke lønnsstøtteordningen.

Foto: Kjartan Rørslett / NRK

Tidligst utbetaling i januar

Hvor mye penger man får vil være proporsjonalt med hvor stort tapet til bedriften er.

Virksomheter må ha et omsetningsfall på minst 20 prosent, som følge av smitteverntiltakene, for å benytte seg av ordningen.

Minstebeløpet per ansatt er på 3000 kroner ved 20 prosent omsetningsfall. Maksbeløpet er på 30.000 kroner per ansatt per måned.

Om en bedrift har et omsetningsfall på 100 prosent, vil støtten begrenses til 80 prosent av bruttolønnen til den ansatte.

Pengene vil tidligst kunne betales ut i januar.

Den nye lønnsstøtteordningen vil dermed bli bedre enn den forrige som avviklet i august i år. Da kunne bedrifter få inntil 25.000 kroner per permitterte som ble tatt tilbake i jobb.

Næringsminister Jan Christian Vestre møter partene i arbeidslivet

Næringsminister Jan Christian Vestre hadde møte med LO, NHO og Virke i forrige uke. Arbeidslivet har krevet å få på plass en ny lønnsstøtteordning.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

– Kortsiktig løsning

Bedrifter kan kun få lønnsstøtte dersom de tar tilbake alle permitterte ansatte, eller unngår permitteringer fullstendig.

Vedum informerer også om at det blir et tak på 47 millioner kroner per måned for hvor mye støtte hver enkelt bedrift kan få.

Virksomhetene som benytter seg av lønnsstøtten vil kunne få støtte for alle sine ansatte. Ordningen gjelder også for lærlinger.

Ordningen skal gjelde fra og med desember, til og med januar 2022. Om koronasituasjonen tilsier det, vil ordningen kunne forlenges ut februar.

– Jeg vil sterkt oppfordre de bedriftene som kan, å ta i bruk lønnsstøtteordningen. sier næringsminister Jan Christian Vestre (Ap).

Oppfattes som et svik

Konsernsjef Torgeir Silseth i Nordic Choice Hotels poengterer at de som stort konsern er avskåret fra andre kompensasjonsordninger, og selv om de kan benytte seg av denne, så vil den ikke være god nok.

– 30.000 er et tak hvis du har 100 prosent omsetningsnedgang, og det har vi jo ikke. I tillegg er det snakk om avkortinger om du hadde lavere lønnskostnader nå enn i 2019, sier han.

– Våre bedrifter er ulønnsomme etter to år med pandemi og nedstenginger, og vi må redusere tapene for å komme gjennom dette.

– Igjen er det de ansatte som må lide, og vi er veldig lei oss for at vi ikke kom fram til en bedre løsning.

konsernsjef Torgeir Silseth i Nordic Choice Hotels

Konsernsjef i Nordic Choice Hotels, Torgeir Silseth, mener ordningen ikke er god nok og tror mange av kjedens hoteller blir nødt til å permittere uansett.

Foto: Even Bjøringsøy Johnsen / NRK

Gjøran Sæther, som er administrerende direktør i Fursetgruppen, skriver i pressemeldingen som er sendt ut sammen med Nordic Choice Hotels og Thon Hotels, at denne ordningen oppfattes som et svik.

– Våre ansatte opplever dette som et svik fra en regjering som har sagt at det viktigste er arbeid til alle, sier han.

– De aller fleste arbeidsgivere har sagt at de heller tar en litt større kostnad ved å holde folk i arbeid enn å permittere på ny. Den ordningen som nå er presentert, gjør det umulig.

LO fornøyd med ordningen

LO-leder Peggy Hessen Følsvik mener dette er en god ordning. Hun sier at flere tusen arbeidstakere allerede har fått permitteringsvarsel.

– Nå oppfordrer jeg bedrifter til å stoppe permitteringer, trekke tilbake permitteringer, og ta i bruk denne ordningen i stedet, sier hun.

Første nestleder i LO Peggy Hessen Følsvik

LO-leder Peggy Hessen Følsvik mener ordningen vil kunne hjelpe mange bedrifter.

Foto: Thor-Albert Frøsland / Thor-Albert Frøsland

NHO er på sin side ikke like fornøyde.

– Signalene vi får fra våre bedrifter i dag, særlig fra de som har mange ansatte, er at denne ordningen dessverre ikke er til hjelp for dem, sier viseadministrerende direktør Anniken Hauglie.

Administrerende direktør i Virke, Ivar Horneland Kristensen, mener ordningen treffer – men med en bismak.

– Denne ordningen tvinger til å velge mellom lønnsstøtte eller permittering. Flere av våre virksomheter må derfor velge permitteringer, sier han. Hadde det vært større fleksibilitet tror jeg flere kunne vært i arbeid.

Ivar Horneland Kristensen

Administrerende direktør i Virke, Ivar Horneland Kristensen.

Foto: Virke

– Ekskluderende

Blant stortingspolitikerne får ordningen blandet mottakelse.

Både Sylvi Listhaug (Frp) og Erna Solberg (H) er kritiske til kravet om at absolutt alle ansatte må være i jobb for at man skal få innvilget støtte.

– Det vil ekskludere svært mange bedrifter. Jeg mener dette høres ut som en ordning som funker godt for de som har tapt litt, men dårlig for de bedriftene som taper mest, sa Solberg da Vedum presenterte ordningen for Stortinget fredag kveld.

NRKVALG Erna Solberg taler til Høyres valgvake etter valgnederlaget. Valgvaker i Oslo på valgdagen 13. september 2021. Foto: Eskil Wie Furunes / NRK

Tidligere statsminister Erna Solberg mener ordningen ikke er godt egnet for de som allerede har store tap.

Foto: Eskil Wie Furunes / NRK

SV signaliserer at de støtter ordningen, men KrFs Kjell Ingolf Ropstad mener den virker uforutsigbar, og at det kan være vanskelig for bedrifter å vite om det lønner seg med støtte eller ikke.

– Det er krevende å gå inn i jula uten å vite om man skal satse på lønnsstøtte eller om man skal permittere, sa han i Stortinget.