Hopp til innhold

RBK-veteran kaster seg inn i asyldebatten

Tidligere Rosenborg-spiller, Christer Basma, raser over private næringsdrivende som nå tjener store penger på akuttmottak for asylsøkere.

Christer Basma på RBKs årsmøte

UTNYTTER: Basma mener flere aktører hever leieprisene fordi UDI er avhengig av steder å innlosjere flyktninger.

Foto: Hans H. Bjørstad

– De tjener jo vanvittige summer. Dette må kontrolleres, for det er jo ren og skjær egoisme, raser Christer Basma (43) i studio på God ettermiddag Trøndelag.

Han mener dårlig planlegging av staten har mye av skylden.

– Den dårlige planleggingen utnytter dyktige forretningsfolk. Vi kan godt gi de æren for det, men vi må passe så vi ikke blir naive som stat, sier Christer Basma.

– Utnytter situasjonen

Hver måned bruker staten over en kvart milliard på midlertidige asylmottak som hoteller og andre provisoriske anlegg. Basma mener flere aktører hever leieprisene fordi UDI er avhengig av steder å innlosjere flyktninger.

– De utnytter situasjonen. De er ikke dumme og de vet at knappheten kommer. De sitter på bygninger som de leier de ut og dytter opp prisene så det jomer etter, sier Basma.

Han mener noe må gjøres med reguleringen av dette.

– Disse har tjent penger i flere år på dette, og utnytter dette. De vet at krisen vil komme. Staten må ta kontroll på dette og burde betale vanlig losji som de gjør ellers.

Det er nå over 13 000 akutte plasser fordelt på rundt 90 midlertidige mottak i Norge. UDI har behov for å forhandle fram 400 nye akuttplasser hver eneste dag.

11 millioner i leie per døgn

Gjennomsnittsprisen for én sengeplass ved de midlertidige mottakene er 781 kroner per person, per døgn, ifølge UDI.

Sammenlagt koster det staten i underkant av 11 millioner kroner per døgn å huse asylsøkere ved de midlertidige mottakene. I løpet av en måned blir regningen på 325 millioner kroner.

– Alternativet er gata. Vi har ikke et lager over andre løsninger og andre mottak, sa regiondirektør i UDI, Eirik Eide, til NRK i november.

– Hva mener UDI om at flere selskaper tjener millioner på denne typen virksomhet?

– Jeg tenker at alle som selger noe, tjener noe. Og de som driver hoteller gjør ikke dette gratis, sa Eide.

Akuttmottak i Norge