Hopp til innhold

– Jeg oppfattet svaret som frekt

Da Siri Gjære etterlyste kvinner, fikk hun beskjed om å foreslå "en kvinne eller to som har lyktes med karrieren sin".

Siri Gjære

Siri Gjære er sanger og kunstnerisk leder i vokalensemblet Trondheim Voices.

Foto: Pressefoto

– Jeg påpekte det jeg mente var et i overkant kort varsel, samt en maskulin overvekt i et ellers utmerket panel, forteller Siri Gjære til Adresseavisen.

Midtnorsk kompetansenettverk for rytmisk musikk (Mink), skal neste uke arrangere et dialogmøte med tittelen "Hvordan overleve som musiker".

Det var da panel-medlemmene ble annonsert, at Siri Gjære meldte fra. Panelet skulle bestå av Thomas Ryjord, Ulf Risnes, Henning Sommerro, Sturla Eide, Geir Egil Larsen, Torstein Flakne, John Pål Inderbeg og Ståle Storløkken.

Arrogant og frekt

Siri Gjære er sanger og kunstnerisk leder i vokalensemblet Trondheim Voices, og ble sjokkert over svaret hun fikk av daglig leder i Midtnorsk Jazzsenter, Bjørn Willadsen, som også driver Trondheim Voices.

– Det er åpent for å ta med en kvinne eller to dersom du kan foreslå en fra regionen her som har lyktes med karrieren sin og har noe å bidra med her, var svaret Siri Gjære fikk i en privat e-post fra Bjørn Willadsen.

Gjære oppfattet svaret fra Bjørn Willadsen som arrogant, og trakk ikke på smilebåndet av e-posten.

– Jeg oppfattet svaret som arrogant og frekt, og om det var en spøk, tar jeg ikke humoren, postet Gjære på Facebook.

Kvinnelige kunstnere raser

E-posten fikk mange kvinnelige kunstnere i Midt-Norge til å rase. Blant dem som støttet Gjære på Facebook, er Susanna Wallumrød, Kirsti Huke, Marte Huke, Ingrid Lode, Anne-Lise Berntsen, Elin Rosseland, Ine Kristine Hoem og Eldbjørn Raknes.

– Svaret Siri fikk er lavmål, flaut og trist. Og uverdig enhver annen variant enn bare å vises frem – både i form og innhold, sier Eldbjørg Raknes til Adresseavisen.

Ingen erfarne kvinnelige artister?

Bjørn Willadsen skriver i en e-post at møtets intensjon er å legge til rette for kompetanseoverføring fra erfarne musikere som har klart å skape et levebrød av sitt kunstneriske virke.

På spørsmålet om det ikke finnes kvinnelige artister som i tilstrekkelig grad har klart å skape et levebrød av sitt kunstneriske virke, går Willadsen i forsvarsposisjon.

– Det finnes helt klart. Jeg har i planleggingen av dette seminaret forsøkt å få med Solveig Slettehjell via hennes management, hun var dessverre ikke tilgjengelig. Jeg har også forsøkt å få tak i Motorpsycho-manager Cecilie Lykke, hun har ikke svart på e-post eller telefon, sier Bjørn Willadsen.

Ønsker begge kjønn

Willadsen skriver at de vil jobbe mot å få med kvinnelige aktører slik at panelet får en bedre kjønnsbalanse.

– Jeg har absolutt hatt i tankene at vi skulle ha begge kjønn representert, hevder han.

Siri Gjære på sin side mener det er enkelt å finne kvinner med suksess nok til å rettferdiggjøre en plass i panelet. I løpet av noen timer rakk hun å lage ei liste med over 40 navn.

– Og da har jeg ikke begynt på de unge jentene under 30, sier Gjære bestemt.

– Han burde ha god oversikt over karrierene og kompetansen som finnes i for eksempel Trondheim Voices, og når jeg får beskjed om å foreslå en eller to som har lyktes med karrieren sin, antydes det at vi ikke er relevante deltakere, sier Gjære.