Hopp til innhold

Raser mot demonstrasjon på minnesmerke

Pensjonistpartiet reagerer sterkt på at det nye minnesmerket etter 22.juli-terroren blir arena for demonstrasjon.

22. juli minnesmerke

Pensjonistpartiet mener det er upassende å demonstrere ved det nye minnesmerke over 22. juli-terroren.

Foto: Mari Svenning / NRK

I forbindelse med Regjeringens bestemmelse om at 335 amerikanske marinesoldater skal utstasjoneres på Værnes, arrangerer en gruppe privatpersoner, og personer med bakgrunn fra ulike organisasjoner en demonstrasjon i Trondheim sentrum på lørdag.

Blant annet Norges fredsråd, Rødt, SV og Venstre har invitert til demonstrasjon i Tordenskioldparken hvor det nye 22. juli-minnesmerket akkurat åpnet. Dette har skapt sterke reaksjoner.

– Denne gangen er det venstresida som demonstrerer. Neste gang kan der være høyreekstremister som vil gjøre det samme. Da må vi tenke på hva som skjedde den 22. juli. Minnestedet skal være en plass hvor man oppsøker ro og hvor man kan tenke litt over hva som skjedde, sier Svein Otto Nilsen, gruppeleder for Pensjonistpartiet i Sør-Trøndelag, til NRK.

Ikke en kamparena

Nilsen

IKKE EGNET: Gruppeleder for Pensjonistpartiet i Sør-Trøndelag, Svein Otto Nilsen mener 22. juli-minnesmerket ikke er en plass for demonstrasjoner.

Foto: Bjørn Steinar Gundersen / NRK

Nilsen er bekymret for at plassen skal bli en kamparena for forskjellige grupperinger i samfunnet, og ikke et sted til ettertanke.

– Dessuten er det brukt veldig mye penger på denne plassen som kan ødelegges under slike arrangement. Plassen er svært lite egnet for demonstrasjoner uansett hvilken side man står på politisk, sier han.

– Tragedien skal ikke stoppe oss

Geir Skavern er en av initiativtakerne bak arrangementet. Han mener at plassen er mer enn et minnested, og den passer godt for demonstrasjoner.

Geir Skavern

DEMONSTRERER: Geir Skavern vil demonstrere i Tordenskioldparken på lørdag for å hedre demokratiet og ytringsfriheten.

Foto: Privat

– Mye av dette kommer ut ifra behovet for ytringsfrihet og at vi skal fortsette å være aktiv i møte med slike tragedier. Det skal ikke stoppe oss, sier Skavern.

Ifølge Skavern skal også medlemmer fra AUF delta på markeringen på lørdag.

– Tordenskioldparken blir jo en av de sterkeste byrommene å gjøre slike markeringer på. Dette handler jo om en usolidarisk handling mot et fredelig forhold i samfunnet, sier han.

Viktig for demokratiet

Midtbyen management er ansvarlig for utleie av slike arrangementer i forskjellige byrom i Trondheim. De mener at det er misforstått at hele Tordenskioldparken skal brukes som et stillested.

– Jeg kan forstå reaksjonene. Mange har oppfattet at Tordenskioldparken skal være en minnepark, men ønsket fra AUF og Trondheim kommune er at parken fortsatt skal brukes til arrangement og skal ikke være et stillested. Det er også ønsket at parken skal prioritere ungdom og demokrati, sier prosjektkoordinator i Midtbyen management, Sissel Piene.

AUF ble hardt rammet av terroraksjonen 22. juli 2011. Piene mener at det er viktig for AUF-ere som er igjen at de har en plass hvor de kan få si det de mener.

– Det de mener er viktig for dem, og det er viktig å ha en tydelig stemme i samfunnet. Dette ønsker vi å videreføre i Tordenskioldparken.