Hopp til innhold

Mora til Utøya-offer: – Et viktig minnesmerke

I dag får Trondheim en hvit park midt i sentrum. Parken er byens første minnested etter terrorangrepet 22. juli 2011.

Randi Johansen Perreau

UKJENT LANDSKAP: Det nye minnesmerke ved Vår Frues kirke i Trondheim har fått navnet «Terra incognita», som betyr ukjent landskap. Randi Johansen Perreau er mor til Rolf Christopher, som døde på Utøya. Her står hun står sammen med stedets kunstnere Marianne levinsen og Anders Krüger.

Foto: Mari Svenning / NRK

Tirsdag ettermiddag åpnes Trondheims første 22 .juli-minnesmerke. Minnesmerket er en park som består av marmorstein med inskripsjoner av poesi, bibelsitater og tekster skrevet av ungdom i Trondheim.

Begge sønnene til Randi Johansen Perreau var på Utøya 22. juli. Bare én av dem kom hjem igjen. Eldstemann, Rolf Christopher (25), ble ett av de 69 ofrene som ble skutt og drept på Utøya.

– Minnesmerket betyr jo en hel del for meg. Begge sønnene mine var på Utøya. Den ene kom hjem og den andre ble drept. På den måten er et minnesmerke en flott ting for begge de to, og for alle de andre som var der, sier Johansen Perreau.

Et sted til ettertanke

Den nye Tordenskioldsparken skal fylle to funksjoner samtidig. Den skal bli et attraktivt sted for byens befolkning, og den skal minne folk om terroren.

At dette blir et sted til ettertanke er ikke Johansen Perreau i tvil om.

– Inksripsjonene i steinen gir en grobunn til refleksjon, og det er det vi trenger etter denne tragedien, forteller Johansen Perreau.

Viktigheten av minnesmerker

Line Gjermshusengen

MINNESMERKE-FORSKNING: Line Gjermshusengen mener at 22. juli-minnesmerket i Trondheim skal vise fremtidige generasjoner hvilke verdier vi ønsker å bygge samfunnet på.

Foto: Mari Svenning / NRK

Line Gjermshusengen forsker på terrortragediens kulturelle etterliv i det norske samfunnet.

– Minnesmerket er både for dem som har egne minner om 22. juli, men også for de som ikke har minner om det. Det er for fremtidige generasjoner som vi ønsker at skal lære om hendelsene og hva det betydde for Norge som nasjon, sier hun.

– Hvorfor er dette så viktig?

– Det er viktig fordi man ofte etter slike hendelser føler et sterkt behov for å sette ord på betydningen for nasjonen, forteller Gjermshusengen.

Fantastiske ungdommer

I planleggingen og prosessen har det vært lagt opp til en aktiv deltakelse av trønderske ungdommer. Dette har fungert svært godt ifølge forskeren.

Randi Johansen Perreau

BETYR MYE: Randi Johansen Perreau forteller at det nye 22. juli-minnesmerket vil bli et sted for refleksjon.

Foto: Mari Svenning / NRK

– De har fått lov til å aktivt bidra med hva 22. juli betyr for dem. Det vil bli veldig interessant å se hvordan den deltakelsen kommer til utrykk i dette minnestedet, sier Gjermshusengen.

Også Randi Johansen Perreau roser ungdommene som har deltatt og skal delta i forbindelse med det nye minnesmerket. Under den offisielle åpningen skal sønnen, Sebastian, opptre. I tillegg skal også andre som overlevde Utøya aktivt være med i seremonien.

– Jeg synes det er fantastisk at de er så modige og at de tar livet tilbake og styrer det etter alt som har skjedd med dem. Selvfølgelig er jeg glad for at Sebastian skal delta, men jeg er også like glad for alle de andre som representerer den flotte ungdommen vi har. Ikke bare dem, men alle, forklarer hun.