Hopp til innhold

Prøver å stoppe furuskogens største trussel

En rundorm som spres fra biller har gjort stor skade på furutrær verden over. Forskere er redd for at den kan komme til Norge.

Furubukk

Furubukken sprer rundormer som skader furuskogen.

Foto: Erling Fløistad

– Furuvednematode kom til Europa i 1999, og har spredd seg fra Portugal. Portugal er et land med mye skog, forteller forsker Christer Magnusson i Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO).

Furuvednamtode er en rundorm som billen furubukk kan ha i kroppen. Disse spres når furubukkene gnager på barken fra trær. Det blir sår, og rundormen invaderer treet. I Sørøst-Asia hvor det er veldig varmt og tørt klima, kan et voksent tre dø på så lite som seks uker.

Les: Varmere somre vil gi flere insekter og skadedyr

– Det går veldig fort. Et tre kan være grønt, levende og fint, også blir det gult og visner helt i løpet av bare halvannen måned, forteller Magnusson.

I Norge er ikke problemet stort foreløpig. Men Magnusson mener det også kan være en bakdel.

– Det gjør at det blir veldig vanskelig å oppdage problemet. Når billene har spist fra barken blir de fulle av egg. Eggene blir lagret i innerbarken, og nematodene havner i treet.

Furuvednematode

Furuvednematode er en rundorm som dreper trær.

Foto: Erling Fløistad

Blir påvirket av klimaendringer

Klimaendringer kan gjøre at Norge også blir rammet i framtiden.

– Et furutre er ikke som en frukt eller grønsak som skal opp av jorda etter kort tid. Et tre skal kanskje stå der i 100 år. Hvordan er klimaet om 70 år? Det vet vi ikke, men det kan by på problemer for generasjonene som kommer etter oss. Klimaendringer handler ikke bare om at temperaturen kan øke, det kan også handle om vind og regn.

Les: Fjerner skadedyr med kumøkk og alger

Vanskelig å oppdage

– Vi har tatt veldig mange prøver, men en nematodinfeksjon tar veldig lang tid å oppdage. Det finnes ingen symptom å gå på. Selv om tar mange prøver, blir det vanskelig å få tatt mange nok. Derfor har vi tenkt at mange furubukker kan vere et tegn på problemet, sier Magnusson.

Les: Biller og sopp ødelegger historiske bygg

Effektivt våpen

I Norge har de så vidt begynt å bruke feller fra Spania som hjelper til med å fange billene.

– Når billene skal legge egg går de etter duften av furu. Disse fellene lokker til seg billene ved hjelp av furuduft, også blir de fanget. Vi har snakket med våre svenske kolleger og fellene fungerer veldig bra. Det er viktig at vi samarbeider med Sverige om en beredskapsplan dersom problemet blir stort også på våre trakter, sier svensken Magnusson.