NRK Meny
Normal

Produksjonen stanset på nytt

Kalkovnen på Norfrakalk er igjen stanset, etter at det søndag kveld oppsto en ny lekkasje av brentkalk fra den havarerte siloen.

Kalksiloen

En mindre silo ble klarert, og det ble startet opp igjen produksjon, men denne måtte raskt avsluttes igjen.

Foto: Tariq Alisubh

Hanne Markussen Eek

Hanne Markussen Eek.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

Lørdag kveld startet Norfrakalk opp en av kalkovnene på området i Verdal, etter at all produksjon har vært stanset siden en av kalksiloene kollapset den 7. september.

Sent søndag måtte derimot all produksjon igjen stanses.

– Vi oppdaget at det kom kalk ut ved bakken der vi allerede har presenning, så da stanset vi ovnen umiddelbart for å hindre at det skjer noe mer med den havarerte siloen, sier Hanne Markussen Eek, HMS- og kommunikasjonsansvarlig i Franzefoss minerals, som er en av eierne av Norfrakalk, til NRK.

Venter på sikringsarbeid

Det er foreløpig usikkert akkurat hva som har skjedd, men Markussen Eek sier de nå tar alle forholdsregler.

– Vi kan ikke ta noen sjanser akkurat nå. Vi ser at det kan ha skapt rystelser i det skadete området at vi startet opp ovnen, så nå fører vi situasjonen tilbake til helt stillstand, understreker hun.

Markussen Eek sier de nå vil vente til sikringsarbeidet er ferdig.

– Vi starter ikke opp igjen før vi er helt sikre på at det ikke skjer noe mer med den ødelagte siloen. Kanskje må vi vente helt til vi har begynt å tømme den, forklarer hun.

Må sette opp flere stålsøyler i silo

Overvåker

Markussen Eek forsikrer at de nå har kontroll på situasjonen, og det er ikke er fare for at det lekker ut mer brentkalk.

– Så lenge vi overvåker siloen og har kontroller er det ikke fare for det, og vi har nye målepunkter som sjekkes hver halvtime, sier hun,

I løpet av dagen mandag skal sikringsarbeidet rundt den havarerte siloen fortsette. Markussen Eek sier de på Norfrakalk nå håper det blir mulig å tømme siloen så fort som mulig, slik at produksjonen kan starte opp igjen.

– Det er klart vi ønsker å komme i gang igjen, avslutter hun.

Det er selskapet Vitec som har montert de nye målepunktene rundt det området på siloen hvor tømmingen planlegges gjennomført.