NRK Meny

Internasjonal pris til hjerneforskere

NTNU-forskerne May-Britt og Edvard Moser får Louis-Jeantet-prisen i medisin for 2011. Prisen er på 4,2 millioner kroner.

May-Britt og Edvard Moser

May-Britt og Edvard Moser.

Foto: Aksel Kroglund Persson / NRK

Artikkelen er flere år gammel.

De to får prisen for oppdagelsen av såkalte gridceller i hjernen og for å kartlegge stedsansen.

– Det er en stor gruppe av forskere som har jobbet med å kartlegge grunnlaget for stedsansen, og alle fortjener en bit av æren, sier May-Britt og Edvard Moser, i en pressemelding sendt ut av NTNU.

Prisen går også til den tyske biologen Stefan Jentsch, direktør for Max-Planck Institute of Biochemistry in Martinsried.

Det er Louis-Jeantet-stiftelsen i Sveits som deler ut prisen, som er på drøyt 4,2 millioner kroner.

– Vi er også svært glade for den økonomiske siden ved prisen. Det gir oss muligheten til å sette i gang ambisiøs forskning som det er vanskelig å finne ordinær finansiering for, sier prisvinnerne.

– May-Britt og Edvard Moser er dyktige, dedikerte forskere som gang på gang plasserer Trondheim på verdens forskningskart, sier Torbjørn Digernes, rektor ved NTNU.

Prisen deles ut i Geneve 14. april.

Video fra Trøndelag

Arne Sevaldsen fant Norges største gullklump under gullgraving i elva Gisna.

< (MUSIKK:Tittel: Find MeKomp.: Pete KelleherUtøver: Sigma + BirdyUtgitt: 2016Platem.: 3 Beat Productions 05037128223252Tid brukt: 0'21Arkinvnr.: NONRE653347HD0005Tittel: A summer romanceKomp.: Kåre GrøttumUtøver: Sigmund Groven + Tommy Reilly + Armon String QuartetAlbum: Music for two harmonicas (1976)Platem.: Polydor 2922 008Tid brukt: 0'15Arkivnr.: NONRO060783LP0104)
De siste årene har det blitt færre sjøfugler langs kysten. 
På Sklinna nord i Trøndelag leser forskerne økosystemet i skarvespy. Og kan makrellen kan være en nøkkel til å forstå det som skjer?