Internasjonal pris til hjerneforskere

NTNU-forskerne May-Britt og Edvard Moser får Louis-Jeantet-prisen i medisin for 2011. Prisen er på 4,2 millioner kroner.

May-Britt og Edvard Moser

May-Britt og Edvard Moser.

Foto: Aksel Kroglund Persson / NRK

De to får prisen for oppdagelsen av såkalte gridceller i hjernen og for å kartlegge stedsansen.

– Det er en stor gruppe av forskere som har jobbet med å kartlegge grunnlaget for stedsansen, og alle fortjener en bit av æren, sier May-Britt og Edvard Moser, i en pressemelding sendt ut av NTNU.

Prisen går også til den tyske biologen Stefan Jentsch, direktør for Max-Planck Institute of Biochemistry in Martinsried.

Det er Louis-Jeantet-stiftelsen i Sveits som deler ut prisen, som er på drøyt 4,2 millioner kroner.

– Vi er også svært glade for den økonomiske siden ved prisen. Det gir oss muligheten til å sette i gang ambisiøs forskning som det er vanskelig å finne ordinær finansiering for, sier prisvinnerne.

– May-Britt og Edvard Moser er dyktige, dedikerte forskere som gang på gang plasserer Trondheim på verdens forskningskart, sier Torbjørn Digernes, rektor ved NTNU.

Prisen deles ut i Geneve 14. april.

Video fra Trøndelag

Arbeidet med å redde den sterkt utryddingstrua fjellreven, bærer frukter. Bestanden i Skandinavia er tredobla på ti år, men fortsatt må revene ha hjelp.
Åpen dag hos RBK på Lerkendal
Nå åpner over fire mil med nye skuterløyper i Tydal. Kommunen er den første som åpner løyper for rekreasjonskjøring i Sør-Trøndelag.