Krevde å få lese manus før begravelsen

Da Kjell Wågheim skulle holde minnetale over en avdød venn, krevde presten i Overhalla å få se manuset på forhand.

Sogneprest Anders Hammer, Overhalla

Overhalla-presten Anders Hammer får kritikk fordi han ba om å få lese gjennom manuset til en minnetale før begravelsen.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Wågheim har holdt minnetaler i mange begravelser, men aldri blitt avkrevd manuset på forhånd. Det var Trønder-Avisa som først omtalte saken .

– Følte meg krenket

– Jeg skal innrømme at jeg ble satt ut da presten ba om å få lese gjennom manuset før begravelsen. Jeg følte meg rett og slett krenket, sier Wågheim til NRK.

Kjell Wågheim fra Namsos representerer logen Odd Fellow, og skulle holde minnetale over et av medlemmene. En loge som bygger på Det gamle testamente og kristne verdier.

– Når jeg har holdt minnetaler tidligere har jeg snakket med presten på forhånd, og det har aldri vært noe problem. Å måtte få manuset godkjent av presten, opplevdes veldig merkelig, sier Wågheim.

Overhalla-presten Anders Hammer viser til at han har opplevd en ubehagelig episode i kirka tidligere, og ville derfor ha kontroll på hva som ble sagt.

Godkjente manuset

– Jeg sendte han manuset dagen før begravelsen, og det ble godkjent. Jeg kan selvfølgelig forstå presten også, men han kan umulig ha satt seg særlig inn i hva Odd Fellow står. Dette var jo en minnetale over en gammel venn, og da kan det vel ikke bli så mye galt ut av det, undrer Wågheim seg.

Kjell Wågheim anså seg ferdig meg saken etter begravelsen, men bekjente av han reagerte veldig på prestens framgangsmåte.

Overhalla-presten Anders Hammer bekrefter historien overfor NRK.

– Presten har ansvaret for det som sies i kirken, og hensikten er å forebygge uheldige episoder for de pårørende. Jeg er i dialog med de pårørende, og de som skal si noe i kirka må godkjennes av presten. De pårørende må få vite hva som skal sies i minnetalen, sier Hammer.

– Skjønner ikke at han er krenket

Anders Hammer understreker at presten har ansvar for det som skal sies i kirken, og skjønner ikke at Wågheim skal føle seg krenket.

– Vi hadde en fin samtale før begravelsen, og jeg kan ikke forstå at Wågheim skal ha noen grunn til å føle seg krenket på noe vis, sier Hammer.