NRK Meny
Normal

Politiet vil jakte sykkeltyver

Politiet setter ned en egen etterforskningsgruppe og prioriterer å finne ut hvem som står bak tyveriene av en hel rekke sykler den siste tida.

Illustrasjonsbilde: Sykkeltyveri

Tomme sykkelstativer – og tomme garasjer. Politiet setter ned en egen etterforskningsgruppe til å finne ut hvem som står bak tyveriene av en rekke kostbare sykler de siste ukene.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Etterforskningsleder Bjørn Are Kattem

Seksjonsleder hos politiet i Sør-Trøndelag, Bjørn Are Kattem sier politiet vil jobbe systematisk for å finne ut hvem som står bak tyveriene, og at mye tyder på at det er organiserte kriminelle som står bak.

Foto: NRK

– Vi ser at det er stjålet en hel del kostbare sykler den siste tida og det kan virke som om de som står bak jobber systematisk, sier seksjonsleder hos politiet i Sør-Trøndelag, Bjørn Are Kattem.

Det er forsvunnet mange sykler i Trøndelag de siste ukene. Senest tirsdag kveld fikk politiet melding om tyveri av sykler i Stjørdal. Nå har politiet fått nok, og setter ned en egen etterforskningsgruppe.

– Vi har i dag nedsatt egen etterforskningsgruppe som skal se nærmere på sykkeltyveriene vi har hatt siste tida, og spesielt tyveri av særdeles dyre sykler. Vi vil gjøre undersøkelser rundt de ulike tyveriene, sjekke ulike åsteder, og vi vil gå bredt ut i etterforskningen for å finne ut av hvem som står bak, sier Kattem.

Se etter bilnummer

I går fortalte NRK historien om eieren av en veldig kostbar sykkel som helt tilfeldig kom over sykkeltyven og som fikk tilbake stisykkelen sin etter en hard diskusjon med tyven.

De fleste tyveriene ender vel derimot med at sykkeleieren må anse sykkelen som tapt.

Politiet ber om hjelp fra publikum og at folk må være oppmerksomme og på vakt hvis de ser noe mistenkelig i nabolaget.

– Vi oppfordrer publikum til å være observante og se etter kjøretøy, spesielt varebiler. Vi ber folk om å merke seg bilnummer og å være raske til å tipse politiet hvis de ser noe de syns er unormalt. Vi har avklart saker tidligere ved at folk har vært observante og ved at de har varslet politiet. Da har vi større mulighet til å løse sakene, sier Kattem.

Lar de billigste stå

Kattem forteller om tilfeller hvor det er helt tydelig tyvene har gått for de klart dyreste syklene, og at det er tegn på at tyvene har gjort undersøkelser før de slår til.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Sykling i Oslo

Sykling er populært, og mange har kostbare sykler. Politiet oppfordrer folk til å ikke legge ut så mye informasjon på sosiale medier om hvor de bor og hva de gjør.

Foto: Berit Roald / NTB Scanpix

– Ethvert tyveri er ett for mye. Vi har grunn til å tro at de siste ukene er det organisert kriminalitet vi har med å gjøre fordi det er dyre, sjeldne sykler som er stjålet. Blant annet er det eksempler på at det står flere sykler i en garasje og at tyvene har tatt kun de to dyreste, sier Kattem.

Overvåker syklister på sosiale medier

Politiet er også bekymret over at det ser ut som om de kriminelle bruker sosiale medier til å overvåke folk, slik at de kan se seg ut hvem som har kostbart utstyr og også finne ut hvor den enkelte bor.

– Mange legger ut informasjon på sosiale medier om blant annet treningsruter. Vi har grunn til å tro at de kriminelle overvåker dette og slik blir kjent med hvor folk bor – dermed blir det lettere å gjøre innbrudd i bopel til sykkeleierne, sier Kattem.

Politiet ber folk om å tenke seg om før de publiserer informasjon.

– Det går an ved enkle tastetrykk å legge inn restriksjoner på sosiale medier om hvor en bor og annen informasjon. Vær måteholdne med å legge ut ting på sosiale medier. Vi har grunn til å tro at de kriminelle overvåker applikasjoner og at de vet hva de holder på med, sier Kattem.

Politiet ber folk om å ringe, eller sende mail til:

post.sor-trondelag@politiet.no

– Vi tar dette på alvor og vil jobbe intensivt i ukene framover for se om vi klarer å få tatt de som står bak tyveriene, sier Kattem.

sykkel

Sykling utenom vanlige veier kan kreve kostbart spesialutstyr. Dette ser det ut som om sykkeltyvene har kunnskap til å finne ut av.

Foto: Martin I. Dalen