Hopp til innhold

Påstand om elleve år i fengsel for drapet på sin kone

Aktor, førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes, la i Inn-Trøndelag tingrett i dag ned påstand om at den tiltalte 28-åringen fra Eritrea dømmes til elleve år i fengsel for drapet på sin 20 år gamle kone.

Tanja Benum Henderson, Bjørn Kristian Soknes og Jan Christian Kvanvik

Bistandsadvokat Tanja Benum Henderson, aktor Bjørn Kristian Soknes, og forsvarer Jan Christian Kvanvik.

Foto: Sigrun Hofstad / NRK

Førstestatsadvokat Bjørn K. Soknes mener at det ikke er tvil om hva som har skjedd.

– At tiltalte ikke erkjenner skyld, må ha med etniske forhold og bruk av ord å gjøre. Det bør ikke bety noe ved domsfastsettelse, siden det foreligger skyld, altså forsett, sa Soknes i innledningen av sin prosedyre torsdag.

Den tiltalte 28-åringen har innrømmet at han i sinne utøvde vold mot sin 20 år gamle kone og at han tok kvelertak på henne i femten-tjue minutter, men har ikke erkjent straffskyld.

Soknes la torsdag ned påstand om at 28-åringen dømmes til elleve år i fengsel for drapet.

Kommune endrer rutiner etter drapet

Både tiltalte og den avdøde er fra Eritrea. Mannen har vært i Norge i tre år, mens kona kom til Levanger bare åtte dager før hun ble drept, etter å ha søkt om familiegjenforening.

Aktor Bjørn Kristian Soknes

Førstestatsadvokat Bjørn K. Soknes mener det ikke er tvil om hva som har skjedd og at tiltalte bør dømmes til 11 år fengsel.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

Etter drapet 1. mars har Levanger kommune jobbet mye med å endre rutinene sine ved familiegjenforening. Kommunen visste ikke at kvinnen hadde kommet til Levanger før dagen hun ble drept. Da hadde hun bodd hos ektemannen i åtte dager.

– Begge parter er avhengig av mest mulig informasjon dersom familiegjenforening skal bli vellykket, sa programrådgiver Hågen Klevmo i flyktningtjenesten i Levanger kommune i Inn-Trøndelag tingrett torsdag.

Krangelen mellom tiltalte og kona oppstod da kona sa hun ville besøke søsteren sin, som bor i nærheten av Oslo. Tiltalte sa til henne at hun ikke kunne reise i Norge før hun hadde riktige dokumenter og hadde snakket med sin kontaktperson på flyktningkontoret i Levanger.

– Det oppstår ofte kulturkrasj med flyktninger som er godt integrert og familiemedlemmer som kommer nye til Norge, sa Klevmo i retten.

Tiltalte var tillitsvalgt

Tiltalte var medlem av elevrådet og veldig opptatt av å integrere seg i det norske samfunnet.

– Han var omgjengelig og sosial, og ble valgt til elevrådsrepresentant ved en skole med 200 elever fra mange land, sa Klevmo.