Hopp til innhold

Ektemann nekter straffskyld for drap på kona

Rettssaken mot 28-åringen fra Eritrea som er tiltalt for å ha kvalt kona si i Levanger 1. mars, er i gang i Inntrøndelag tingrett onsdag formiddag. – Tiltalte hadde i gjerningsøyeblikket ikke i tankene at hans kone ville kunne dø, sier hans forsvarer.

Tanja Benum Henderson, Bjørn Kristian Soknes og Jan Christian Kvanvik

Bistandsadvokat Tanja Benum Henderson, aktor Bjørn Kristian Soknes og forsvarer Jan Christian Kvanvik i Inntrøndelag tingrett onsdag morgen. Det er satt av tre dager til rettssaken.

Foto: Sigrun Hofstad / NRK

Rettssaken er omsider i gang i Inntrøndelag tingrett klokka 12.10 onsdag, etter å ha vært utsatt fra morgenen på grunn av tolkeproblemer.

Det viste seg at tiltalte snakker tigré, mens tolkene snakket tigrinja – begge språk snakkes i Eritrea – og tiltalte sa han ikke forsto alle ordene.

Etter en lengre pause kom det imidlertid frem at tiltalte kan fortsette om han får en tolk som snakker arabisk, fordi han har hatt arabisk på skolen i ni år. Da retten ble satt igjen, var det skaffet til veie en arabisk tolk.

Tiltalt for forsettlig drap

Tanja Benum Henderson og Jan Christian Kvanvik

Bistandsadvokat for den drepte, Tanja Benum Henderson, og forsvarer for ektemannen, Jan Christian Kvanvik.

Foto: Sigrun Hofstad / NRK

Ektemannen er tiltalt for forsettlig drap.

28-åringen har innrømmet at han i sinne utøvde vold mot sin 20 år gamle kone. Han tok kvelertak på henne, og ringte selv til AMK-sentralen da hun ble livløs som resultat av dette.

Mayson Ali Bakhit Osman ble lagt inn på sykehuset Levanger, hvor hun døde av kvelningsskadene to dager senere.

Drapet skjedde i stua i parets leilighet. Det oppsto en uoverensstemmelse mellom ektefellene og spor i leililgheten tyder på en fysisk konfrontasjon mellom dem i forkant av drapet, sier aktor, statsadvokat Bjørn Kristian Soknes, i sitt innledningsforedrag i Inntrøndelag tingrett.

Selve drapshandlingen skjedde ved at tiltalte holdt en hånd rundt konas hals i rundt 20 minutter mens hun lå på gulvet.

Tiltalte varslet selv politiet klokka 19.55.To ambulanser kom til leiligheten 11 minutter senere. Det ble satt i gang gjenoppliving før hun ble transportert til sykehuset. Kvinnen hadde sirkulasjonssvikt, som medførte at man avsluttet behandlingen to dager senere, den 3. mars.

Ble drept åtte dager etter familiegjenforeningen

Både tiltalte og den avdøde er fra Eritrea. Mannen har vært i Norge i tre år, mens kona kom til Levanger bare åtte dager før hendelsen, etter å ha søkt om familiegjenforening.

– Tiltalte kom til Norge for tre år siden, hvor han søkte asyl. I mai 2015 fikk han midlertidig oppholdstillatelse med status som flyktning til 2018, utdypet aktor under innledningsforedraget.

Han har bodd på ulike mottak i Oslo og Kristiansand, før han kom til Levanger i 2016. Han ble gift med avdøde 15. juli 2013. De var søskenbarn. I januar 2016 mottok UDI søknad om familiegjenforening. Hun fikk midlertidig opphold til mai 2018 og ankom Norge 22. februar 2017.

Bistandsadvokat Tanja Benum Henderson sier til NRK at hun vil reise erstatningskrav på vegne av foreldrene, som bor i Eritrea og ikke vil være tilstede under rettssaken.

Åsted Levanger

I dette huset tok mannen så kraftig kvelertak på kona si at hun to dager senere døde på sykehuset Levanger.

Foto: Eivind Aabakken / NRK