Hopp til innhold

Norge klar for Kokke-VM

Norge tok bronse i Kokke-EM da Europas beste kokker var samla til konkurranse i Trondheim i kveld.

– Det er helt sykt magisk. Det er alt jeg kunne drømt om, sier Håvard Werkland.

Han stod i spissen da Norge tok en tredjeplass i kokke-EM i kveld. Danmark vant konkurransen, etterfulgt av Sverige på en andreplass.

Men selv om Norge ble slått på målstreken av både Sverige og Danmark så betyr dette at de skal konkurrere i verdensfinalen i Lyon i 2025.

Les også Håvard (28) kan bli Europas beste kokk

håvard Werkland

I dag ble dag to av kokkekonkurransen Bocuse d’Or holdt i Trondheim Spektrum.

Europas beste kokker har vært samla for å konkurrere i det som er regna som en av verdens mest prestisjefylte kokkekonkurranser.

– Dette betyr mye for Trondheim, for Trøndelag og for Norge med et fantastisk arrangement. Det var virkelig magisk, sier Eivind Hellstrøm som var dommer under konkurransen.

Dette er niende gang nordmenn får pallplass i konkurransen.

Kokke-EM 2024

Her feirer Team-Norge medaljen sammen med Eivind Hellstrøm som var dommer under konkurransen.

Foto: Bjørn Alexander / NRK

Alle brukte de samme råvarene

Kokker fra 20 land har vært med å knive om en plass på pallen, og sjansen til å delta i verdensfinalen i Lyon til neste år.

Menyen bestod hovedsakelig av norske råvarer.

I konkurransen måtte alle bruke de samme råvarene:

Norsk skrei, kamskjell fra Frøya, reinkjøtt fra Trøndelag, Linie-akevitt og tørrfisk fra Halvors tradisjonsfisk i Tromsø.

Tørrfiks

Tørrfisk fra Halvors tradisjonsfisk i Tromsø.

Skrei

Norsk skrei.

Kamskjell

Kamskjell fra Frøya.

Reinsdyr

Reinkjøtt fra Trøndelag.

LINIE Aquavit

Linie-aquavit.

Trente mange timer

– Nervene var i høyspenn og 200 i puls. Så da de ropte at vi fikk tredjeplass så var det en enorm lettelse, sier Håvard Werkland.

Werkland ledet laget til Norge i konkurransen. Til vanlig jobber han som kokk i Michelin-restauranten Speilsalen på Britannia-hotell i Trondheim. Den siste tida har han hatt permisjon for å trene til Bocuse d’Or.

Det siste halvåret har han trent 12 timer om dagen, seks dager i uka.

Les også Asbjørn mener han sparer tusen­vis på dyr slanke­medisin

Asbjørn Sandøy, også kjent som Kokkejævel, på jobb utenfor butikken sin i Alta sentrum.