– Det er helt sykt magisk. Det er alt jeg kunne drømt om, sier Håvard Werkland.
Han stod i spissen da Norge tok en tredjeplass i kokke-EM i kveld. Danmark vant konkurransen, etterfulgt av Sverige på en andreplass.
Men selv om Norge ble slått på målstreken av både Sverige og Danmark så betyr dette at de skal konkurrere i verdensfinalen i Lyon i 2025.
I dag ble dag to av kokkekonkurransen Bocuse d’Or holdt i Trondheim Spektrum.
Europas beste kokker har vært samla for å konkurrere i det som er regna som en av verdens mest prestisjefylte kokkekonkurranser.
– Dette betyr mye for Trondheim, for Trøndelag og for Norge med et fantastisk arrangement. Det var virkelig magisk, sier Eivind Hellstrøm som var dommer under konkurransen.
Dette er niende gang nordmenn får pallplass i konkurransen.
Alle brukte de samme råvarene
Kokker fra 20 land har vært med å knive om en plass på pallen, og sjansen til å delta i verdensfinalen i Lyon til neste år.
Menyen bestod hovedsakelig av norske råvarer.
I konkurransen måtte alle bruke de samme råvarene:
Norsk skrei, kamskjell fra Frøya, reinkjøtt fra Trøndelag, Linie-akevitt og tørrfisk fra Halvors tradisjonsfisk i Tromsø.
Trente mange timer
– Nervene var i høyspenn og 200 i puls. Så da de ropte at vi fikk tredjeplass så var det en enorm lettelse, sier Håvard Werkland.
Werkland ledet laget til Norge i konkurransen. Til vanlig jobber han som kokk i Michelin-restauranten Speilsalen på Britannia-hotell i Trondheim. Den siste tida har han hatt permisjon for å trene til Bocuse d’Or.
Det siste halvåret har han trent 12 timer om dagen, seks dager i uka.