Øyner håp om å redde lensmannskontorer i Trøndelag

Flere trønderske ordførere håper nå flere lensmannskontor kan bli berget, etter at politidirektør Odd Reidar Humlegård gikk hardt ut forrige uke.

Politidirektør Odd Reidar Humlegård

Politidirektør Odd Reidar Humlegård mener altfor mange polititjenestesteder er foreslått nedlagt.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Politimesterne rundt om i landet er godt i gang med arbeidet med å omorganisere politidistriktene. Så langt er det foreslått å kutte antall tjenestesteder fra 340 til 177.

– Dette er for mange. Jeg står personlig som garantist for at ikke så mange lensmannskontor vil legges ned, sa politidirektør Odd Reidar Humlegård til NTB forrige uke.

Uttalelsen har ført til håpefulle ordførere i Nord-Trøndelag. Både i Inderøy, Flatanger og i Meråker kjemper de nå for å redde sine lensmannskontor. Det skriver Trønder-Avisa.

– Hadde satt pris på et kontor

Hvis antall tjenestesteder blir kuttet til 177, er det 33 steder færre enn Stortinget har som minstekrav.

Olav Jørgen Bjørkås

Flatanger-ordfører, Olav Jørgen Bjørkås, håper politikontakten i kommunen kan få et fast kontor.

Foto: Kristine Krane / NRK

Inderøy-ordfører Ida Stuberg, er ikke overrasket over Humlegårds uttalelse, siden han har stortingsvedtaket å forholde seg til, men håper den vil gi positive følger for kommunen.

– Det er viktig for oss med en tilstedeværende lensmann med lokalkunnskap, sier hun til Trønder-Avisa.

Omorganiseringen er tenkt slik at alle kommuner skal ha en politikontakt, uten faste kontorlokaler. Flatanger-ordfører, Olav Jørgen Bjørkås, håper ikke det blir slik i Flatanger.

– I en eller annen form hadde vi satt veldig pris på om det var et kontor. Det trenger ikke å være bemannet mer enn to dager i uka, sier han.

Ordfører i Meråker, Kari Anita Furunes (Sp) krever også at politimesteren snur.

Kari Anita Furunes

Ordfører i Meråker, Kari Anita Furunes, mener Meråker trenger et lensmannskontor.

Foto: Jøte Toftaker

– Vi har en europavei og jernbane rett gjennom kommunen, og tilgang til utlandet som grensekommune. Vi har også 200 hybelboere, og installasjoner som er spesielle med vannkraftproduksjon, sier Furunes til Trønder-Avisa.

– Alle blir nok ikke fornøyde

Politimester Nils Kristian Moe i Trøndelag politidistrikt foreslo i juni å fjerne 26 av politiets tjenestesteder, men i september kom han med et revidert forslag hvor han foreslo å beholde lensmannskontorene i Lierne, Hemne og Rissa.

Nils Kristian Moe presenterer krimtall for 2014

Politimester i Trøndelag politidistrikt, Nils Kristian Moe, vil legge frem sitt endelige forslag den 15. desember.

Foto: Morten Andersen / NRK

Det endelige forslaget vil han levere 15. desember. Om politidirektørens signaler vil påvirke forslaget hans vil han ikke svare på.

– Det er Stortinget som har lagt rammene, og det er en selvfølge at politiet skal holde seg til dem, sier han til Trønder-Avisa.

Moe understreker også at kommunenes meninger vil bli lagt vekt på i arbeidsprosessen.

– Vi skal så klart ta innover oss innspillene fra kommunene, og veie det mot kriteriene vi jobber ut fra. Det er vel ikke alle som blir fornøyde når vi legger fram det endelige forslaget, men vi skal gjøre vårt beste.