Hopp til innhold

Over hundre livbøyer stjeles og ødelegges årlig

Folk har liten respekt for livbøyene landet rundt, mener sjef i Tryg Forsikring Norge, Espen Opedal.

Redningsbøye under flom

Det stjeles og ødelegges flere livbøyer nå enn tidligere år.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

De siste årene har Tryg Forsikring i Norge registrert at flere livbøyer forsvinner fra plassene sine. Sjef i selskapet, Espen Opedal sier i en pressemelding at folk bør være klar over konsekvensene.

– Vi håper folk skjønner at livbøyene er der for å redde liv. En bøye som mangler kan fort være forskjellen mellom liv og drukningsdød, sier Opedal.

Stort problem i Trøndelag

Problemet er en landeplage sier pressekontakt i Tryg, Arvid Steen. Han mener sier at det er et utbredt problem i spesielt Trøndelag.

Det er et problem på Østlandet, Vestlandet og langs Trøndelagskysten. Trøndelag er en av de plassene som er mest utsatt for tyveri og hærverk, sier pressekontakt i Tryg, Arvid Steen.

Gjør det i alkorus

Siden 50-tallet har bøyene bidratt til sikkerheten. Steen mener tyveri og hærverk skylles i stor grad fyll og fanteri.

– Det stjeles gjerne i forbindelse med alkohol i bildet. Folk tar de med seg og gjør hærverk med å slenge de rundt. Noen tror det er leketøy, så man kan vel kalle det ren idioti, sier Steen.

Opedal liker ikke utviklingen, og han sier de må erstatte minst hundre bøyer årlig.

Tryg

Espen Opedal, sjef for Tryg Norge, sammen med leder for samfunnsansvar i Tryg, Monica Rimestad (Foto: Tryg)

Foto: Tryg

– Vi har ikke eksakte tall på hvor mange bøyer som forsvinner årlig. Det er ikke alltid vi i Tryg får beskjed når bøyene er borte eller ødelagte. Men jeg vil tro at godt over hundre bøyer årlig må erstattes, sier han.

– Fortell barna hvorfor bøyene er der

Tidligere år har Tryg klart å erstatte alle savnede bøyer fortløpende, men i år har bøyene vært så populære å stjele at etterspørselen overgår tilgjengelige bøyer. Nå ber Opedal folk ta vare på bøyene, og oppfordrer alle foreldre til å lære barna om bøyevett.

– Hver bøye har en ansvarlig fadder på stedet. Vi oppforder alle til å ta vare på bøyene. Heng dem opp om du finner dem slengende og fortell gjerne dine barn om hvorfor bøyen er der. Og ikke minst; at bøyen ikke er en badeleke, eller må ødelegges, sier Opedal.

Gi beskjed om bøyen mangler

Om du kommer over et tomt livbøystativ, oppfordrer Tryg om å gi beskjed.

– Om det er i et havneområde, kommunalt område, kan du ta kontakt med kommunen. Om bøyen mangler ved en båtforening, kan du ta kontakt med ledelsen i båtforeningen, sier Tryg-sjefen.