Orgelet i Melhus kirke tok fyr

Konfirmasjonsgudstjenesten i Melhus kirke i Sør-Trøndelag gikk ikke helt som planlagt i helga. Rett etter «Herre, miskunne deg» spydde orgelet ut røyk, på sekunder var det opplyst av flammer.

Orgelet i Melhus kirke, kantor Bjørn Vevang

Kantor Bjørn Vevang spilte Kyrie Eleison da det veltet ut røyk og flammer ut av orgelet i Melhus kirke.

Foto: Morten Karlsen

Melhus kirke

Konfirmasjonsgudstjenesten i Melhus kirke ble preget av at orgelet stod i flammer.

Foto: Morten Karlsen

Kantor Bjørn Vevang er tilbake i Melhus kirke etter dramatikken under gårsdagens gudstjeneste. Han åpner dekselet til orgelet og peker på sot.

- Det er sotspor etter røykutvikling 17. mai, det lukter brent, forlarer Vevang til NRK.

Veltet røyk ut fra orgelet

For også 17. mai var det problemer med orgelet. Brannvesenet kom på inspeksjon etter hendelsen, men mente det ikke ville bli brann.

- Vi fikk vite at det kunne bli varmt og lukte svidd, men at det ikke ville oppstå brann, sier Vevang.

Den spådommen gikk ikke i oppfyllelse, for etter å ha startet gudstjenesten med kraftig orgelbrus, luktet det ikke bare svidd under ”Kyrie Eleison” .

- Da meningheten nettopp hadde sunget ”Herre, miskunne deg”, veltet det plutselig røyk ut fra orgelknappene. Jeg tenkte det ville gi seg, men det kom flammer som spredte seg raskt. I løpet av sekunder var hele panelet til orgelet opplyst av flammer, sier Vevang.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Orgelet, Melhus kirke

- Det veltet plutselig røyk ut fra under knappene. I løpet av sekunder var hele panelet til orgelet opplyst av flammer, sier kantor Bjørn Vevang.

Foto: Morten Karlsen

Var ekstra på vakt

Orgelet i Melhus kirke har ikke vært til å stole på i flere år nå. Elektrokomponentene er fra før krigen og isolasjonen rundt dem har en tendens til å smelte. De blir veldig varme selv om det kun er 12 volt spenning i dem.

Etter det som skjedde 17. mai var de ekstra på vakt under gårsdagens gudstjeneste. Kirketjeneren, som også er brannmann, stod klar med et CO2-apparat.

- Kirketjeneren dyttet meg av krakken og slukket brannen tvert. Jeg reiste meg opp og sang videre sammen med resten av menigheten for å holde det i gang. Men folk skjønner at noe er galt når orgelet plutselig uteblir. Det var en absurd opplevelse, sier Vevang.

Gjennomførte med privat øveorgel

Melhus kirke var fullsatt med 450 gjester på benkene. For å fullføre gudstjenesten til tross for brannen og et ubrukelig orgel, fortsatte Vevang på et privat øveorgel som de har hatt i beredskap.

Hør kantor Bjørn Vevang fortelle om brannen:

Dermed kunne konfirmantene forlate kirka som konfirmerte ungdommer.

- Det er kjedelig at dette ble fokuset under den store konfirmasjonsdagen. Mange var lei seg fordi de ønsket å høre det store, flotte orgelet vårt, sier Vevang.

Samler inn penger til nytt orgel

Brannen gjør at kantoren trolig har spilt på orgelet for siste gang. Han tar ikke sjansen på å skru på det igjen.

- Alt det elektriske på innsiden er brent eller såpass skadet at mye trolig må byttes ut hvis vi skal bruke det.

Vevang tror det vil koste flere hundre tusen kroner, det er penger de ikke vil bruke på orgelet da menigheten er i gang med å samle inn penger til et nytt orgel.

- Så snart vi har samlet inn egenandelen på orgelet, setter vi i gang med å skrive kontrakt.