Nå tar Rita ordførerrekorden

Ingen har noensinne vært ordfører i Trondheim like lenge som Rita Ottervik (Ap).

Ingen har noensinne vært ordfører i Trondheim like lenge som Rita Ottervik (Ap). I over ti år har hun hatt rollen som sjef i Trondheim kommune.

SE VIDEO: Fra og med onsdag er det ingen av Rita Otterviks forgjengere som har hatt ordførerrollen i Trondheim like lenge som henne. Ordføreren skal feire rekorden med en liten markering med sine nærmeste på kontoret.

– Jeg tror ikke det går an å få en så mye bedre jobb enn den jeg har, sier Rita Ottervik.

9. oktober 2003 tok hun over rollen som sjef for Trondheim kommune, og i ti strake år har hun hatt ansvaret for den mektige ordførerklubba i trønderhovedstaden.

I dag tangerer hun rekorden til Ap-veteran John Aae fra 1957 (også han med ti år som ordfører), og onsdag går hun opp i tet som den lengstsittende ordføreren i Trondheim.

– Jeg er så glad for at jeg har fått muligheten til å være ordfører. Det å kunne representere byen og påvirke byens utvikling er en fantastisk gave, sier Ottervik til NRK.

Stolt over full barnehagedekning

– Jeg har gjort så godt jeg kan, oppsummerer 47-åringen selv, om sine år i ordførerstolen.

På lista over kampsaker som hun har fått gjennomslag for, er det tre punkter hun har høyt oppe på sin egen skryteliste.

– På det første valget sa vi at vi skulle få til full barnehagedekning, og vi brukte krefter på å få det på plass. Så sa vi at vi skulle bruke én million kroner hver dag for å bygge nye skolebygg og få ordentlige bygg til ungene våre. Det har vi gjort. Så satte vi oss mål om at vi skulle ha full sykehjemsdekning i form av at ingen skal vente i mer enn seks uker, og da hadde vi fullt fokus på det.

– Måtte svelge noen kameler

Ann Kathrine Slungård og Rita Ottervik

Her tar Rita Ottervik over som ordfører i 2003, etter Høyres Anne Kathrine Slungård (t.v.).

Foto: NRK
Jens Stoltenberg og Rita Ottervik

En ny hverdag venter for Ap-kommunen Trondheim, nå som støttespilleren Jens Stoltenberg blir byttet ut med Erna Solberg. – Vi må bare sørge for å være godt forberedt, sier Ottervik om regjeringsskiftet.

Foto: Alley, Ned / Scanpix

Men ikke alt har gått slik Ottervik håpet på i disse ti årene.

Hun ble bejublet og feiret da bomringen i kommunen ble fjernet etter få år med henne i ordførerstolen. Men kort tid etter fikk Ottervik en politisk nedtur da nye bomringer måtte settes opp.

– Vi fikk null kroner fra staten. Vi ble nødt til å tenke på om vi skulle stå på prinsippet, eller prøve å ta ansvar for byens utvikling og sørge for at folk kommer seg hjem fra jobb i rett tid. Vi var nødt til å svelge noen kameler, og de kamelene var bompunktene.

En annen nedtur kom da Trondheim ikke ble kandidat til vinter-OL, og dermed ikke fikk muligheten til å lokke verdens idrettselite til folkefest i Midt-Norge.

Får ros fra Marvin

Flere ganger har hun hatt mulighet til å jobbe med rikspolitikk i rollen som statsråd, men hver gang har hun takket nei til fordel for ordførerjobben.

– Det er to forskjellige verdener, sier hun om forskjellen på riks- og lokalpolitikk, og forklarer at det er lettere å få gjort en forskjell i folks liv som politiker i egen kommune.

Marvin Wiseth (H), som selv satt åtte år i ordførerstolen i Trondheim, gir Ap-ordføreren ros når han blir bedt om å rangere henne på en skala fra en til ti.

– Hun får et sted mellom sju og ni.

Det er ganske bra fra en Høyre-mann?

– Ja, men da får hun ikke for det politiske innholdet, men for det håndverket som hun utfører. Hun er besluttsom, har en politisk agenda som hun gjennomfører, og hun virker veldig oppdatert og kunnskapsrik om det som foregår, sier Wiseth.

Dobler neppe sin egen rekord

I skrivende stund har Ottervik to år igjen i sin mektige posisjon, før velgerne på nytt skal bestemme hvem som får være sjef i Trondheim.

– Ti år til tar jeg nok ikke. Det er en ganske krevende jobb, og man bruker utrolig mye tid på det. Spørsmålet om jeg skal stille i en ny periode eller ikke, har jeg ikke tatt stilling til ennå. Det er det nominasjonskomiteen i Arbeiderpartiet som skal få vite først.

Siste fra Trøndelag

Kristin Agerlie er programleder på Midtnytt

Se kveldens Midtnytt-sending her

Se kveldens Midtnytt-sending her