Hopp til innhold

Ordfører frykter nedleggelse

Ordfører Jan Helge Grydeland i Roan kaller det en katastrofe hvis kommunens største arbeidsplass, Kråkøy lakseslakteri, blir lagt ned.

Jan Helge Grydeland

Roan-ordfører Jan Helge Grydeland frykter lakseslakteriet på Kråkøy kan bli lagt ned.

Foto: Morten Andersen / NRK

Bedriften har vært stengt og de 40 ansatte permitterte siden mai fordi Mattilsynet frykter spredning av et laksevirus i området.

– En katastrofe

Slakteriet må investere ti millioner kroner i nye tiltak for å kunne åpne igjen. Det er ikke avklart om dette lar seg gjøre. Grydeland håper slakteriet unngår nedleggelse.

– Dette er den største bedriften i Roan kommune, og det vil være en katastrofe om den skulle bli borte. Både i forhold til folketallet her, de ansatte og skolen. Alle vil bli hardt rammet, mener Grydeland.

Bakgrunnen for forbudet er at virussykdommen pankreas (PD) er påvist hos laks ved Måsøval oppdrettsanlegg i Roan. Mattilsynet frykter at smitten skal spre seg med havstrømmene til anlegg i Nord-Trøndelag, mens laksen står i merdene og venter på å bli slaktet.

Hitra og Frøya

Men samtidig får brønnbåter frakte laks til Salmar og Marine Harvest sine anlegg på Hitra og Frøya som også er rammet av PD. Dette mener Kråkøy slakteri ikke er rettferdig.

– Vi føler oss urettferdig behandlet når vi ikke får slakte, mens andre får det. Vi skulle ha slaktet mellom 9000 og 10.000 tonn med laks, sier daglig leder ved Kråkøy slakteri, Roger Sørgård.

Likevel er Sørgård optimist, og har fortsatt tro på å kunne redde slakteriet i Roan.

– Vi har fått positive signaler fra både banken og Innovasjon Norge, men vi må vente til alt er i boks, sier han.