Hopp til innhold

Paus åpnet kulturfestival med krass kritikk av norske politikere

Se Ole Paus' ferske låt «Bon Voyage», som ble urfremført under åpningen av Olavsfestdagene torsdag. Her kommer han med sterk kritikk mot Norges involvering i kriseområder.

Ole Paus spiller under åpningen av Olavfestdagene

Ole Paus fremfører 'Bon Voyage' under Olavsfestdagene.

I dag begynner Olavsfestdagene i Trondheim, og det hele starter med pilegrimsvandring fra Lian til Nidarosdomen i regn og ruskevær. I ruskeværet i Borggården står Ole Paus og urfremfører låten «Bon Voyage» – en låt som kritiserer Norges bruk av militærmakt.

– De beste og viktigste sangene jeg har skrevet, sier han selv om det eksklusive verket han har laget på oppdrag fra Olavsfestdagene.

Blant publikum står kulturminister, Linda Hofstad Helleland, som også skal gjøre den offisielle åpningen av festdagene.

– Denne festivalen gir oss mulighet til refleksjon, til å få ny kunnskap, og til å ta viktige debatter. Jeg vil ikke begi meg ut på noen tolkning av Ole Paus sin «Bon Voyage», men det er selvfølgelig ikke alt jeg er enig i eller stiller meg bak. Men så har vi ytringsfrihet og kunstnere har sin kunstneriske frihet, og det skal vi verne om, sier Helleland til NRK.

– Lever i en grådighetskultur

Hovedtema for årets dager er Mammon. Begrepet stammer fra Bibelen og står for penger, grådighet, begjær – og makt.

Med dette som utgangspunkt har Ole Paus laget sitt verk «Ubudne Gjester», en samling med ti nye låter. De nye låtene slår hardt mot makta og de som styrer landet vårt.

– Alle er enige om at det er en fiende av vår tid, at vi blir preget og overkjørt av Mammon. Vi har jo Mammon som ledestjerne. Det er ren og skjær grådighet som styrer dette landet og samfunnet, og det kaller vi demokrati. Vi kriger og bomber andre land, men vi er så rike at vi burde jo stå på den andre siden av gjerdet, og hjelpe. Vi er et fint land med fine mennesker, men så har vi noen politikere som gjør oss til dårligere mennesker enn vi fortjener å være, sier Paus til NRK.

– Grotesk påminnelse

Han mener at da daværende statsminister Kjell Magne Bondevik vinket farvel til bombefly som dro til Afghanistan, vinket han farvel til vår kultur.

Et bilde av Per Sandberg ble inspirasjonen til låten «Bon Voyage».

– Jeg er ikke intelligent og ikke noe flink, men jeg ser bildene av de døde – og jeg ser bildene av Per Sandberg som står der med T-skjorte med «Bon Voyage», samtidig som unger driver i land langs middelhavskysten. Når en politiker svarer på et spørsmål om båtflyktningene, og hans reaksjon er å slå en slags vits med t-skjorten sin, da er det så langt unna medmenneskelighet at jeg blir kvalm, avslutter Paus.

Olavfest

Styreleder Per Ivar Maudal, Petter Myhr, kulturminister, Linda Hofstad Helleland, Nidaros biskop som er Tor Singsaas foran Olav Tryggvason statuen i Midtbyen.

Foto: Odd Rune Wolden / NRK
- Vi har fantastiske dager i vente, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland under åpningen av Olavsfestdagene.

Kulturminister, Linda Hofstad Helleland åpner Olavfestdagene.