Hopp til innhold

Ola Borten Moe kaller seg selv halvstudert røver – blir statsråd for høyere utdanning

På spørsmål om han egentlig ville ha en annen statsrådspost, svarer han at han er takknemlig for den han har fått.

s_-XD7Iw

NY STATSRÅD: Ola Borten Moe (Sp) gleder seg til å gå inn i forsknings- og utdanningsfeltet.

Foto: Torstein Bøe

Ola Borten Moe (Sp) var regnet som en selvskreven statsråd i Jonas Gahr Støres regjering.

Men enkelte er nok overrasket over ansvarsområdet den tidligere oljeministeren får.

– Dette er veldig, veldig bra. Jeg er veldig takknemlig som får muligheten til å ta et av Norges absolutt viktigste felt videre, sier Moe til NRK like etter at nyheten slapp.

Har ingen grad fra høyere utdanning

– Det var dette vi starta med med en gang vi ble selvstendig i 1814: Vi begynte å bygge universitet i Oslo med en gang. Denne jobben skal nå fortsette.

Moe tar over ansvaret for forskning og høyere utdanning i Kunnskapsdepartementet etter Henrik Asheim (H).

Avtroppende og påtroppende har i alle fall en ting til felles; ingen formell grad innen høyere utdanning. Asheim har studert ett år på BI, mens Moe har noen år på NTNU i Trondheim.

– Et par mellomfag, et grunnfag og noen andre greier, forklarer han.

– Jeg er ikke ukjent med studentlivet. Men jeg passer mer under betegnelsen halvstudert røver enn en formell grad og tittel, sier den nye forsknings- og utdanningsministeren.

Stortinget konstitueres

BEKREFTET: 1. nestleder i Senterpartiet, Ola Borten Moe, får plass i regjeringen. Partileder Trygve Slagsvold Vedum er ny finansminister.

Foto: Fredrik Hagen / NTB

Overrasket?

– Kan du skjønne at noen ble overrasket over at du fikk denne posten?

– Det er nok mange som blir overrasket over ganske mye knyttet til ethvert regjeringsskifte. For min egen del er jeg glad og takknemlig.

NRK spør om trønderen egentlig hadde sett for seg en annen statsrådspost.

– Nei, som sagt: Jeg er veldig glad og takknemlig for å få denne muligheten. Og jeg ser veldig frem til å jobbe med et felt som er avgjørende for Norge.

Han vil ikke si noe om når han fikk beskjed om hvilken statsrådspost han skulle få.

Var oljeminister

Ola Borten Moe har sittet i regjering før, da som olje- og energiminister fra 2011 til 2013.

Han hadde altså det formelle ansvaret for å godkjenne vindkraftutbyggingen på Fosen i Trøndelag.

Denne uka fastslo Høyesterett at samers rettigheter ble krenket da vindkraftanleggene ble bygget på Fosen. I den nye regjeringen får Marte Mjøs Persen (Ap) denne saken i fanget. Hun er ny olje- og energiminister i Olje- og energidepartementet.

Moe skal sørge for sømløse studietilbud i hele landet

Jonas Gahr Støre sier at Ola Borten Moe får en viktig jobb med å sikre de regionale utdanningsinstitusjonene. Dette er en oppgave Moe tar på strak arm:

– Det skal satses videre på bred front knyttet til forskning og høyere utdanning. Så skal vi sørge for at vi får gode og sømløse tilbud på plass i hele landet, slik at vi løser de utfordringene og behovene landet står overfor.

Studentene så den ikke komme

– Vi hadde ikke gjettet at det ble Ola Borten Moe. Jeg ble overrasket.

Det sier leder for Norsk studentorganisasjon, Tuva Todnem Lund. Hun gleder seg stort til å ta fatt på samarbeidet med den ferske statsråden.

– Dette blir veldig spennende. Vi gleder oss til å samarbeide med Ola Borten Moe, og håper han vil følge opp det gode arbeidet fra Henrik Asheim og lykke til studentene, sier Lund.

Leder av Norsk studentorganisasjon (NSO), Tuva Todnem Lund. Hun står med en sjokoladekake med dekorasjonen "Studentseirene smaker best! #studentkravet

MED KAKE TIL MOE: Tuva Todnem Lund, leder for Norsk studentorganisasjon, innrømmer at hun ble overrasket over at Ola Borten Moe er deres nye statsråd. Hun vil overrekke denne kaka til ham torsdag ettermiddag.

Foto: Norsk studentorganisasjon

At han ikke har en grad innen høyere utdanning, tror hun spiller liten rolle.

– Ola Borten Moe har jobbet mye med kunnskap, selv om han ikke har vært direkte inne i kunnskapssektoren. Han har jobbet med kunnskap i blant annet næringslivet. Jeg tror han kan se sektoren med nye øyne.

– Hva synes du om Moe sitt olje-engasjement?

– Det viktigste nå, er hvordan Ola Borten Moe vil se på studenter og kunnskapssektoren, og at han vil jobbe med oss for å innfri våre mål. Hva han har drevet med før er underordnet nå – så lenge han lytter til studentene.

Kommer med en rekke krav

Studentorganisasjonen har høye forventninger til Moe.

Det første kravet de mener han må innfri, er å øke studiestøtten.

– Den skal økes til 1,5 ganger grunnbeløpet i folketrygden. Det betyr at norske studenter vil få cirka 30.000 kroner mer å rutte med i året, sier Lund.

Studentorganisasjonen viser til tall på at fire av 10 studenter får pengestøtte hjemmefra.

Og åtte av 10 har deltidsjobb ved siden av studiene.

– De fleste av disse forteller at dette går utover tiden de har mulighet til faktisk å studere. Studiestøtten må økes fordi vi ikke har like muligheter til utdanning nå. Og det trenger vi, sier Lund.

I tillegg til dette, forventer studentorganisasjonen bygging av flere studentboliger, og at gamle og slitte får en oppgradering.

De håper at Moe også kommer med konkrete forslag til hvordan det psykiske helsetilbudet til studenter skal styrkes.

Henning Skau, leder for Organisasjon for Norske Fagskolestudenter (ONF).

GLEDER SEG: Henning Skau ser frem til samarbeid med Ola Borten Moe.

Foto: ONF

Moe får ansvar også for 23.000 fagskolestudenter. Organisasjon for Norske fagskolestudenter (ONF) har høye forventninger til den nye statsråden.

– Det er veldig viktig for fagskolestudentene at det kommer på plass et nasjonalt studentombud allerede fra 2022, som er omtalt i Hurdalsplattformen. Og at studiestøtten økes til 1,5G, sier leder Henning Skau.