NRK Meny
Normal

Han er ny sjef for Trondheim Kunstmuseum

Johan Börjesson tar over etter Pontus Kyander som direktør for Trondheim Kunstmuseum

Johan Börjesson

Johan Börjesson håper folk vil føle seg velkomne på Trondheim Kunstmuseum under hans periode som direktør.

Foto: Lars Erik Skjærseth / NRK

Direktør Kyander vil i dialog

Nåværende direktør Pontus Kyander har fått kritikk for sine utsagn om Frp. Börjesson ser ikke bort ifra at også han kan komme med noen kontroverser.

Foto: Morten Andersen / NRK
Trondheim kunstmuseum

Dette blir Börjessons nye arbeidsplass.

Foto: Rune Kjær Valberg / NRK

Styret i Museene i Sør-Trøndelag (MiST) har valgt svenske Johan Börjesson som ny direktør.

– Han har en bakgrunn som er veldig relevant for museet. Vi ønsker en sterk kunstfaglig person, en som har en ledelse og den personlige egnetheten. Det har Johan Börjesson sier administrerende direktør i MiST, Suzette Paasche til NRK.

Det ble mye blest rundt den nåværende direktøren Pontus Kyander, da han kalte Frp for et «nasjonalistisk parti». Börjesson syns ikke Kyander gikk over streken i sine uttalelser. Han ser heller ikke bort ifra at også han kan skape kontroverser.

– Det finnes saker vi må diskutere, så det er mye mulig at det kan bli kontroverser under min tid. Men det er vanskelig å forutse hva som blir sett på som kontroversielt, sier Börjesson til NRK

Han legger til at han ikke kommer til å søke kontroverser, men at han heller ikke vil unnvike de.

Arver underskudd

I 2012 gikk museet med nesten 5 millioner i underskudd. Planen var at museet skulle gå med et overskudd på 1. million året etter. Men slik ble det ikke. I 2013 gikk museet med et underskudd på 850.000 kr. Den påtroppende sjefen bekymrer seg ikke over underskuddet han arver etter Kyander.

– Det er viktig for meg at museet ikke stopper opp. Underskuddet må vin håndtere på lang sikt, men det tror jeg ikke skal være umulig. Jeg er ikke veldig bekymret for det, sier Börjesson.

Styret ved museet skal behandle underskuddet i mai.

Bakgrunn som pedagog

Börjesson har lang fartstid inne kunstfeltet. Han er utdannet ved universitetet i Stockholm hvor han tok master i kunsthistorie. I tillegg har han arbeidserfaring som museumspedagog fra Moderna Museet og Nationalmuseet.

– Jeg håper folk kommer til museet og føler seg velkomne når jeg er direktør, sier Börjesson.