NTNU taper terreng

Norske universiteter scorer dårlig på The Times’ liste over verdens beste universiteter.

Gløshaugen
Foto: Gorm Kallestad, Kallestad, Gorm

NTNU har falt helt ut av topp 200 siden i fjor, skriver Teknisk Ukeblad. Undersøkelsen rangerer universitetene både som breddeinstitusjoner, og ut fra hvor gode de er i viktige nisjer som vitenskap, teknologi, biomedisin og humaniora.

 

I den forrige undersøkelsen var Universitetet i Oslo (UiO) nummer 100, mens Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim var nummer 187. Nå har UiO rast til 138. plass, mens NTNU altså er radert vekk.

– Dette er ikke bra for en kunnskapsnasjon med mål om å hevde seg i verdenstoppen innen forskning og utdanning, sier Paul Chaffey, leder i Abelia (NHOs forening for kunnskaps- og teknologibedrifter).

Et norsk lyspunkt er likevel at UiO er nummer 29 innen kunst og humaniora.

De andre nordiske universitetene kommer bedre ut, selv om de fleste har opplevd en degradering siden 2004. Universitetene i Helsingfors (nummer 62) og i København (nummer 66) ligger generelt best an, mens Karolinska Institutet i Stockholm blir rangert som nummer fire innen biomedisin. Verken Island eller Færøyene er representert på listene.

USA dominerer ellers i toppen, med enkelte europeiske innslag. Det er også verdt å merke seg at asiatiske universiteter er på full fart framover. (©NTB)