Hopp til innhold

NTNU-forsker kalt inn på teppet etter Resett-intervju

Førsteamanuensis Øyvind Eikrem ble irettesatt av instituttledelsen etter et intervju med nettavisen Resett. De mente uttalelsene skader universitetets omdømme.

Førsteamanuensis Øyvind Eikrem foran NTNU

GÅ I DEG SELV: Kort tid etter at Øyvind Eikrem bidro til en sak hos nettstedet Resett fikk han en e-post hvor han ble bedt om å gå i seg selv og at uttalelsene han ikke harmonerte NTNUs standpunkt; respekt og anerkjennelse.

Foto: Stein Lorentzen / NRK

Etter dobbeltdrapet på to afghanske tenåringer i Trondheim forrige mandag, lot Øyvind Eikrem seg intervjue av den omstridte nettavisen Resett, som skal være et alternativ til etablerte norske medier.

I intervjuet kom Eikrem, som er forsker ved institutt for sosialt arbeid, blant annet med denne uttalelsen:

– Man fremstiller mennene som hjelpeløse stakkarer, som små barn som trenger omsorg, og at man bare må behandle dem godt, så kommer det til å gå bra. Det er en litt sånn naiv Hakkebakkeskogen-mentalitet, løsrevet fra det vi vet om hvordan mennesker egentlig oppfører og endrer seg, sa blant annet Eikrem til nettstedet.

Han sa også at det bare er å forvente at slike ting vil skje, med den innvandringspolitikken som føres og mener vi ikke forstår konsekvensene av å åpne landet for mange unge menn fra mer brutale, patriarkalske kulturer.

Intervjuet med Resett skapte reaksjoner hos instituttledelsen.

– Gå i deg selv

Dagen etter intervjuet ble publisert på Resetts nettside mottok Eikrem en e-post fra Edgar Marthinsen, instituttets nestleder, hvor han blir bedt om å lese gjennom et foredrag om akademisk dannelse.

– Jeg har ikke nektet han (Eikrem, red.anm.) å si hva han vil, men jeg har en annen holdning som jeg har uttrykt. Utover det vil jeg ikke kommentere, skriver Marthinsen i en e-post til NRK.

Det var Universitetsavisa som omtalte saken først.

Skader omdømmet

Også instituttleder Riina Kiik kritiserte Eikrems uttalelser. Hun skrev i en e-post til Eikrem at han skader instituttets omdømme og kalte inn Eikrem på teppet.

Etter møtet ble ikke Eikrem noe klokere på hva han får kritikk for.

​​​​​ – Jeg har ingen forståelse for hva de egentlig kritiserer. Hvis de er uenig i mine synspunkter så er jo det en helt grei sak, sånn er det jo på universitetet, vi er uenig i nesten alt mulig. Men det er ikke klart for meg hva de er opprørt for.

Absolutt ytringsfrihet

Marit Reitan, dekan ved fakultet for samfunn- og utdanningsvitenskap ved NTNU, sier det ikke finnes noe kritikkverdig i måten Eikrem har opptrådt på. Hun uttaler seg på vegne av Marthinsen og Kiik.

– Eikrem har brukt ytringsfriheten sin og sin akademiske frihet som alle ansatte ved universitetet har.

Reitan forteller at hun ikke ville ha ordlagt seg på samme måte som instituttlederne.

– Jeg ville ha formulert meg på en annen måte enn det instituttledelsen har gjort. Samtidig vil jeg understreke at jeg har full tillit til ledelsen for sosialt arbeid.

I en kommentar til Universitetsavisa sier rektor ved NTNU, Gunnar Bovim at det skal være rom for de fleste synspunkter, så lenge de er innenfor norsk lov. Det gjelder også for vitenskapelig ansatte.

– Jeg kan ikke se at man ikke skal kunne la seg intervjue av Resett. Alle nettsteder som holder seg innenfor loven må kunne være tillatte samtalepartnere for NTNU-ansatte.

Gunnar Bovim

ABSOLUTT YTRINGSFRIHET: Det skal være rom for de fleste synspunkter, så lenge de er innenfor norsk lov, sier rektor ved NTNU, Gunnar Bovim.

Foto: Lars Erik Skjærseth / NRK

– Vil bidra til offentligheten

I Universitetsavisa har saken blitt debattert i ettertid. I en kommentar skriver Pål Veiden, samfunnsforsker og førsteamanuensis i sosiologi ved Høgskolen i Oslo at det er en tendens i deler av norsk akademia at mange ikke setter pris på å få deres maktposisjoner rokket.

Øyvind Eikrem forteller at han mener forskningsformidling og kunnskap er viktig. Uavhengig av politisk ståsted. Han er for tiden sykmeldt, som en konsekvens av reaksjonene han fikk for sine uttalelser.

– Jeg synes ikke at det jeg har sagt står i forhold til de reaksjonene som har kommet. Jeg har jo gitt intervjuer til ulike norske medier i mange år, sier Eikrem.

– Jeg vinkler ikke budskapet mitt avhengig av hvem jeg snakker med. Snakker jeg med Klassekampen, NRK, Resett, Dokument eller Adresseavisen, så sier jeg jo det jeg mener er riktig og prøver da å legge frem det på en måte som kan være et verdifullt bidrag til offentligheten, forteller Eikrem.

Førsteamanuensis ved NTNU, Øyvind Eikrem

SYKEMELDT: Øystein Eikrem er for tiden sykmeldt, som konsekvens av reaksjonene han fikk for sine uttalelser.

Foto: Stein Lorentzen / NRK