Hopp til innhold

NRK anmeldt for skadeverk på Monolitten

Oslo kommune anmeldte tirsdag NRK for grovt skadeverk på Monolitten i Frognerparken i forbindelse med et fjernsynsprogram.

Tilgriset Monolitten

Monolitten i Vigelandsparken i Oslo ble avsperret etter at NRK-programleder Are Sende Osen uten tillatelse griset til trappen med olje og salt.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Bakgrunnen for anmeldelsen er innspillingen av programmet «På tro og Are» da det ble sølt olje og salt på og rundt søylen for å gjenskape et ritual.

Skadeverket ble utført tirsdag 25. april. Kulturetaten ble gjort oppmerksom på saken dagen etter.

Museumsleder Jarle Strømodden ved Vigeland-museet i Oslo.

Museumsleder ved Vigelandsmuseet, Jarle Strømodden.

Foto: Anette Holth Hansen / NRK

– Det er utført et skadeverk på Vigelands skulpturer og det vi har forvaltningsansvar for i Frognerparken. Da har vi som prinsipp å anmelde forholdet. Vi vurderer det som alvorlig fordi det er påført et fredet kulturminne, sier museumsleder ved Vigelandsmuseet, Jarle Strømodden, til NRK.

Politiets ansvar

NRK har tidligere beklaget saken, og holder fortsatt på beklagelsen.

– Vi tar til etterretning at vi er anmeldt, og så vil jeg veldig gjerne gjenta det som allerede er sagt at vi beklager veldig sterkt at vi gjor denne tabben. Det er vi fryktelig lei oss for, sier regionredaktør i NRK Trøndelag, Sigrid Gjellan.

Sigrid Gjellan

Regiondirektør i NRK Trøndelag, Sigrid Gjellan.

Foto: NRK

Nå skal politiet ta saken videre og Gjellan understreker at NRK vil være til hjelp i videre arbeid.

– Vi har beklaget dette og beklager det fortsatt, og vi stiller selvfølgelig opp for politiet, og vi har en god dialog med Oslo kommune om saken, sier Gjellan.

LES: Griset til Monolitten – NRK må punge ut

Skjemmende flekker

Selv om det har blitt påført absorberende materiale, som til en viss grad har bøtet på skadene, er resultatet til dels tydelige og skjemmende flekker, heter det i en pressemelding fra kulturetaten.

Vigeland-museets konservatorer kan på det nåværende tidspunkt vanskelig uttale seg om de langsiktige konsekvensene, heter det.

LES: NRK beskyldes for hærverk på kulturminne